Peskov o sastanku Putina i Zelenskog: Kremlj u kontaktu sa administracijom predsednika Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak nalazi se u stalnom kontaktu sa kancelarijom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Uvek pozdravljamo želju za razgovorom. Zamenik šefa kabineta Kozak u stalnom je kontaktu sa kabinetom predsednika Ukrajine“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li su počeli kontakti Rusije i Ukrajine u vezi sa pripremama za sastanak Zelenskog i Putina.

Portparol Kremlja je dodao da je za mogući sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika potrebno razjasniti mnoge detalje.

„Ako smo dobro razumeli, predsednik Ukrajine je upravo govorio da treba razgovarati o Donbasu, da je za to potreban sastanak. To nije sasvim u korelaciji sa idejom ruskog predsednika o sadržaju ovih kontakata. U svakom slučaju, ostaje da se razjasne mnogi detalji“, zaključio je Peskov odgovarajući na pitanje gde bi mogao biti održan sastanak dvojice predsednika.

Peskov je podsetio da je predsednik Rusije „apsolutno jasno izneo svoj stav prema inicijativi za razgovor i prema mogućem sadržaju takvog dijaloga“.

„Takav dijalog može se odnositi samo na probleme bilateralnih odnosa. Odnosno, taj dijalog se ne može voditi polazeći od ciljeva traženja rešenja na jugoistoku Ukrajine“, naglasio je portparol.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Kremlj: Putin i Zelenski mogu da pričaju o odnosima, ali ne i o Krimu – to pitanje je zatvoreno

Peskov je ponovio da „Rusija nije strana u ovom sukobu, a Moskva je uverena da jedini ispravan korak za rešenje može biti samo realizacija odredbi minskog paketa mera, kao i uspostavljanje direktnog dijaloga sa predstavnicima i rukovodstvom dveju samoproglašenih republika“.

Istovremeno je primetio da ne zna da je iz Kijeva u Moskvu stigao neki konkretan predlog o mestu održavanja eventualnog sastanka predsednika Rusije i Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“. Putin je nakon toga izjavio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije. Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala