Nova pravila u Americi: Ko je primio obe doze vakcine, ne mora da nosi masku napolju

© AP Photo / John LocherReplika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona
Replika Statue Slobode sa zaštitnom maskom ispred kazina i hotela Njujork, Njujork u Las Vegasu tokom pandemije virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Američki zdravstveni stručnjaci poručili su da potpuno vakcinisane osobe više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu okruženi većim brojem nepoznatih osoba.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su danas nove smernice, koje su još jedan korak ka daljoj normalizaciji života, a tokom većeg dela prošle godine građanima SAD je savetovano da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od 5 metara, prenosi Tanjug.

AP prenosi da promena u uputstvima zdravstvenih zvaničnika dolazi pošto je više od polovine odraslih Amerikanaca dobilo najmanje jednu dozu vakcine protiv virusa korona, a više od trećine je potpuno imunizovano.

U uputstvu CDC-a se navodi da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske tokom aktivnosti na otvorenom prostoru kada su sami ili sa članovima svog domaćinstva, a takođe mogu ići bez maske i na manja okupljanja na otvorenom sa potpuno vakcinisanim ljudima.

CDC ima za nevakcinisane osobe sasvim drugačija uputstva i za one koje tek treba da prime obe doze preporučuje da nose maske na svim skupovima na otvorenom koji uključuju i druge nevakcinisane ljude, a takođe bi trebalo da nastave da koriste maske i u baštama restorana.

Zajednička poruka i jedinima i drugima je da bi trebalo da nastave da nose maske na masovnim skupovima poput priredaba na otvorenom, koncerata ili sportskih događaja, saopštio je CDC.

Takva preporuka odnosi se i na zatvorene javne prostore, poput frizerskih salona, restorana, tržnih centara, muzeja ili bioskopa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala