„Ne morate, idem sam“: Dan kada je poginuo Tibor Cerna /video/

© Sputnik / Privatna arhivaHeroj Košara Tibor Cerna
Heroj Košara Tibor Cerna - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Danas se navršavaju 22 godine od smrti Tibora Cerne iz Debaljače, mladića koji je na karauli Košare herojski položio svoj život za odbranu zemlje u epskoj bici jugoslovenske vojske i albanskih terorista.

Više o životu i herojskom podvigu Tibora Cerne pogledajte u Sputnjikovom specijalu posvećenom NATO bombardovanju „Ne morate, idem sam“ — Golobradi heroji u paklu Košara:

Tibor Cerna, mladi Mađar iz Debeljače kod Pančeva, ostavio je svoju porodicu i bend u kome je svirao i u vojsku u Niš stigao 24. juna 1998. Posle svega nekoliko dana prebačen je na Kosovo i Metohiju, u Peć, a zatim još bliže granici s Albanijom, u Đakovicu.

Iako je vojna obuka trajala pola godine, pod punom ratnom opremom, na frontu se našao samo dva meseca nakon polaganja zakletve.

Kobnog dana, malo dalje od rova u kome je bio komandir streljačkog odeljenja Tibor Cerna, među dobrovoljce je pala granata. Mladić iz Debeljače svojevoljno je napustio zaklon, izašao na otvoren prostor i primio metak u grudi.

Iako teško ranjen, Tibor se održao na nogama do sledećeg hica, koji ga je pogodio u vrat. Zahvaljujući njegovoj žrtvi, otkriven je položaj neprijateljskog snajperiste, koji je eliminisan.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala