Najezda „ludih crva“ u Americi: Šta brine naučnike

© pixabay.comludi crv, glista
ludi crv, glista - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Izgledaju kao normalne gliste, ali mogu da se previjaju, skaču i čak „otkinu“ sebi rep da bi izbegli opasnost. Neki ih nazivaju ludim crvima. Ako ih podignete, videćete da se, dok se jezivo trzaju, izvijaju i čak iskaču iz ruke. Možda čak i rep „ostave“ za sobom, kao mračni suvenir.

Naučnici otkrivaju da su se ovi „prevrtljivci“ proširili u najmanje 15 saveznih država širom SAD.

Crvi iz roda Amintas, takođe poznati i kao „zmijski crvi“, „azijski crvi“ ili „skakači iz Alabame“, prema časopisu „Smitsonian“, izuzetno su invazivna vrsta koja je prvi put krenula ka Severnoj Americi u 19. veku, na brodovima. Od tada su se raširili kao ludi i sada su viđeni u više od desetak država, uključujući Minesotu, Viskonsin, Misuri, Ilinoj, Ajovu, Nebrasku, Ohajo, Teksas, Luizijanu, Indijanu, Kanzas, Kentaki, Tenesi i Oklahomu, javio je „Njuzvik“.

Podsećaju na obične gliste, samo su manji i smeđe su boje. Međutim, njihova reputacija je daleko zlokobnija. Odrasli „ludi crvi“ se razmnožavaju brzo i bez partnera, polažući jaja iste boje kao i zemlja. Jednom kada se izlegnu, crvi brzo proždiru hranljive sastojke u površinskom sloju zemlje oko sebe, ostavljajući za sobom rastresit, zrnasti nered koji podseća na talog kafe.

Ovo zemljište osiromašeno hranjivim sastojcima brzo erodira, ostavljajući malo sredstava za ishranu domaćim biljkama ili konkurentskim vrstama crva i gljivica, rekao je Brad Herik, ekolog sa Univerziteta Viskonsin-Medison.

„Jedna stvar koju smo primetili je da ove gliste ne samo da menjaju strukturu tla i dinamiku hranljivih sastojaka u zemljištu, već na neki način istiskuju druge vrste glista koje su već tamo“, rekao je Herik.

Nejasno je kako se crvi „kreću“ širom zemlje. Prema članku iz „Atlantika“ iz januara 2020. godine, naučnici smatraju da bi mogli „putovati“ preko državnih granica u biljkama, na gazovima kamionskih guma, držeći se za planinarsku opremu ili čak i plovnim putevima jer njihove čaure mogu plutati po vodi.

Naučnici još uvek istražuju dugoročne efekte ovih visoko invazivnih crva na šume Severne Amerike, ali, kratkoročno, jasno je da su to loše vesti za tlo i „domaće“ crve. Za sada ne postoji dobar način za kontrolu njihovog širenja u šumama koje su već napadnute, navodi „Njuzvik“, ali postoje neka uputstva o tome šta učiniti ako ih pronađete u svojoj bašti. Jednostavno, stavite sve odrasle crve koje nađete u kesu, ostavite ih na suncu deset minuta, a zatim ih bacite. Ako vam prethodno ne iskoče iz ruku, prenosi „Lajv sajens“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala