Iz srpskog grada boksa stižu novi šampioni – mladi trener vodio debitanta pravo do zlata!

© Foto : Sputnjiku ustupio Darko KneževićNemanja Stanković i Darko Knežević
Nemanja Stanković i Darko Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Zlatne bokserske medalje ponovo stižu u Prokuplje, grad Svetog Prokopija koga je plemenita veština tokom osamdesetih godina prošlog veka proslavila i dovela do statusa bokserske prestonice bivše Jugoslavije.
Doček Petra Liješevića na aerodromu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
„Ti si ponos Njegoševe Crne Gore“: Petra su u Crnoj Gori dočekale srpske trobojke /foto, video/

Ime grada sa juga Srbije proslavio je Bratislav Ristić, nosilac trostruke nagrade Zlatna rukavica i vicešampion Evrope i sveta, a u asove se ubrajaju još Fazlija Šaćirović, Slavoljub Stojičić, Džafer Ališanović...

Rodonačelnik prokupačkog boksa Vlastimir Laci Stanišić je za svoj rade nagrađen i najvećim sportskim priznanjem bivše države, Majskom nagradom, a decenijama kasnije, uz mlade borce, stasavaju i novi treneri.

Među novom generacijom izdvaja se Darko Knežević, diplomac Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji već godinama radi kao trener u Bokserskom klubu „Toplica“, na čijem čelu se nalazi Slobodan MitićŠaban, nekadašnji Stanišićev saradnik.

Knežević je do 30. godine života već uspeo da u etar izbaci šampione, 2018. godine je njegov pulen Mateja Jović osvojio zlatnu medalju na državnom prvenstvu, a ni aktuelne okolnosti mladog stručnjaka nisu zaustavile u širenju znanja o plemenitoj veštini.

Na nedavno završenom takmičenju regiona jugoistočne Srbije, prvak je postao Nemanja Stanković, 23-godišnjak koji je kao početnik, pod patronatom Kneževića, uspeo da preskoči niz koraka i stigne do vredne nagrade za predan rad.

 

© Foto : Sputnjiku ustupio Darko KneževićTrener Darko Knežević i bokser Nemanja Stanković
Iz srpskog grada boksa stižu novi šampioni – mladi trener vodio debitanta pravo do zlata! - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Trener Darko Knežević i bokser Nemanja Stanković

Zlatna medalja, kako za Sputnjik sport kaže Knežević, nije bila očekivana, imajući u vidu da je Stanković u svetu boksa tek nešto više od godinu dana, ali je njegova želja za dokazivanjem bila tolika da ni daleko iskusnija dva rivala u poluteškoj kategoriji, do 81 kilograma, nisu imala šanse za pobedu.

„Očekivali smo da Nemanja nastupi u regionalnoj ligi, ali se to nije dogodilo i prva dva kola smo propustili zbog nedostatka finansijskih sredstava. Treće kolo je trebalo da bude organizovano u Prokuplju, međutim pandemijske okolnosti su to sprečile. Zbog svega smo morali i da smanjimo broj dece na treninzima, morali smo da radimo sa najviše pet boksera po terminu, ali je to možda bilo i dobro jer smo imali više vremena za usmereni rad“, navodi Knežević.

Njegov pulen, Stanković, iako početnik, izrazio je želju da se oproba u amaterskom boksu, što je Kneževiću dalo dodatni zamah za jače treninge i uvođenje u gotovo profesionalni režim života momka iz Prokuplja.

„Trebalo je da nastupi u ta prva tri kola regionalne lige, pre toga je imao samo jedan javni sparing, ali smo zbog svega odlučili da ipak odemo na prvenstvo i da vidimo kako će se snaći na velikoj sceni. Dobio je baš iskusnog rivala u finalu, ali je bez obzira na to sjajno boksovao i na kraju se okitio zlatnom medaljom“, ističe Knežević.

Pred Stankovićem su novi izazovi, a Knežević najavljuje novu generaciju mladih boraca iz Prokuplja koji će pokušati da poput njegovog nekadašnjeg pulena, Jovića, uz priznanja na takmičenjima skrenu pažnju i svoga grada, te da budu pomenuti u tradicionalnim godišnjim nagradama. 

Boks u Srbiji se polako vraća na zlatne dane, a o tome je kao gost Sputnjika i emisije Miljanov korner govorio predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

► Nokaut iz Srbije nije dovoljan: „Moraš da budeš bezobrazan da bi te Zapad prihvatio“ /video/

► Sudije oštetile srpskog borca, nokaut godine u UFC! /video/

► „Veseli se srpske rode“ odjekivalo Budvom – veličanstven doček Petra Liješevića /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala