I u Prištini mašu sa svojim „non pejperom“: Koha objavila pod kojim uslovima Srbija priznaje Kosovo

© Flickr / KosovoFutureMaker/John S. and James L. Knight FoundationZastave Srbije i nepriznatog Kosova
Zastave Srbije i nepriznatog Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Posle navodnog slovenačkog „non pejpera“ koji predlaže promenu granica na Balkanu, mediji u Prištini su objavili dokument za koji navode da su ga pripremile Francuska i Nemačka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojim je predviđeno da se on završi međusobnim priznanjem dve strane.

Naime, prištinska „Koha“ je pod oznakom „ekskluzivno“ objavila da je došla u posed tog navodnog dokumenta koji predviđa okvir za dalje pregovore.

„Koha“ navodi da je u redakciju stigao dokument za koji se kaže da je „non pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Takođe, navodi se da bi se na Kosovu stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva imaće „privilegovan status“, dok bi Srbija nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma bila dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“, preneo je portal Kosovo onlajn.

„Proces bi trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine“, kaže se u tom navodnom dokumentu.

Proces će, piše „Koha“, biti zasnovan na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Završni akt iz Helsinkija i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i osiguravanje svih dogovora postignutih tokom dijaloga u Briselu.

Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da sadrži ovaj dokument, predlaže se da će „svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati ​​suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane“.

„Stranke potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo uzajamnim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i da će se suzdržati od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu s evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom. Obe strane trebalo bi da teže jačanju međusobnog poverenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na sprovođenju mira, stabilnosti i razvoja u regiji. EU bi u ime obe strane trebala angažovati nezavisno telo za razgraničenje granice između stranaka“.

Strane bi takođe trebalo da se dogovore o uspostavljanju „autonomnog okruga severnog Kosova“ kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakona na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništvo nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave.

Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle potvrditi, „Autonomni okrug Severno Kosovo“ obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Autentičnost ovog dokumenta novine nisu mogle da potvrde, ali „Koha“ se poziva na tumačenja diplomata s kojima je razgovarala i koji su navodno potvrdili da su tačke navedene u njemu u skladu s onim o čemu se očekuje da će se razgovarati u dijalogu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala