Hakeri pokušali da dobiju pristup tehnologijama za proizvodnju ruske vakcine ─ meta Centar „Vektor“

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Ruski specijalisti zabeležili su porast sajber-napada na proizvođače vakcina protiv virusa korona tokom pandemije. Između ostalog, hakeri su pokušali da dobiju pristup preparatima centra „Vektor“, izjavio je zamenik direktora Nacionalnog koodinacionog centra za kompjuterske incidente (NCKI) Nikolaj Murašov.
„Uprkos tezi koju su širili strani mediji o neefikasnosti ruske vakcine protiv kovida 19, tokom perioda njenog stvaranja zabeležen je četvorostruki porast broja kompjuterskih napada na informacione resurse proizvođača“, rekao je Murašov.

Prema njegovim rečima, „svi kompjuterski napadi na jedan od najvećih naučnih virusoloških i biotehnoloških ruskih centara ─ „Vektor“, bili su usmereni na neovlašćen pristup informacionim resursima organizacije. To svedoči o planovima dobijanja tehnologija za stvaranje vakcine protiv korone, istakao je on.

Kako je rekao Murašov, „medijska pozadina stvorena oko kovida 19 dovela je do porasta kompjuterskih napada putem socijalnog inženjeringa, gde je kao 'mamac' korišćena tema koronavirusne infekcije“.

„U stresnom stanju ljudi su postajali izuzetno podložni prevarantskim trikovima hakera koji su u svojim interesima iskoristili novu realnost nastalu pod uticajem pandemije“, objasnio je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u oktobru prošle godine da je u Rusiji registrovana druga vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra, a Ministarstvo zdravlja Rusije je 18. novembra izdalo dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala