Dodik: „Da smo se oslonili samo na Evropu...“ /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Da smo se oslonili samo na Evropu i njihov Kovaks program, ne bismo imali nijedne vakcine, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je izrazio zadovoljstvo jer je u Republiku Srpsku stiglo 25.000 vakcina „Sputnjik Ve“ iz Rusije, te najavio da će 500 doza ovih vakcina biti upućeno za Mostar.

„Uskoro će doći i druga doza ove količine i verujemo da ćemo sada u kontinuitetu biti spremni da imamo značajne količine vakcine“, rekao je Dodik.

On je istakao da će 500 doza biti upućeno u Mostar kao pomoć tamošnjim građanima, koji žele da prime ovu vakcinu.

Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
U Republiku Srpsku stiglo još 25.000 doza ruske vakcine

„Imao sam priliku da se čujem sa nekima od njih i smatramo da treba da im pomognemo“, rekao je Dodik.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Dodik je naveo da ima puno zastoja u realizaciji određenih projekata, te da će o tome, zajedno sa nekim od članova Predsedništva BiH, danas razgovarati onlajn sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku ŽozepomBoreljom, prenosi RTRS.

„Ima tu mnogo zastoja koji su u vezi sa pandemijom, te nabavkom vakcina. Vidimo i da Evropa ima sa tim mnogo problema, ali smo mi u još većim problemima, kada je reč o aranžmanu sa njima“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska krenula u neku drugu priču kada je reč o tom problemu, te da je danas dobio potvrdu da će 4. maja stići 80.000 doza kineske vakcine isključivo za Republiku Srpsku, jer ih je ona kupila.

„Tako da ćemo mi na drugim stranama obezbediti vakcine, ali da smo se oslonili samo na njih i njihov „Kovaks“ program ne bismo imali nijedne vakcine i to govori o tome da imamo o čemu da razgovaramo“, rekao je Dodik.

On kaže da je, sa druge strane, Evropa izašla pompezno krajem prošle godine sa nekim velikim finansijskim sredstvima, navodno za Balkan, koja opet nisu dovoljna.

„Suviše se malo para daje za naš suverenitet ovde, koji oni hoće, u dugoročnom smislu, da poklope sa tim svojim navodnim projektima. Biće ovo prilika i da navedemo neke od njih, a što se mene tiče isključivo one koji su u Republici Srpskoj, vezano za ranije dogovore, a najvažniji mi je Koridor 5C odnosno izgradnja deonice auto-puta od Johovca do Vukosavlja, kako bi se on integrisao dalje u sistem auto-puteva“, rekao je Dodik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala