Brod „Akademik Čerski“ ponovo postavlja cevi za „Severni tok 2“

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Akademik Čerski"
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Brod „Akademik Čerski“ započeo je polaganje cevi gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske, saopštila je kompanija-izvođač projekta „Nord strim 2 AG“.

„Posle uspešno prođenih testova, brod ‘Akademik Čerski‘ danas je započeo radove na polaganju cevi u isključivoj ekonomskoj zoni Danske“, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da barža „Fortuna“ nastavlja sa polaganjem cevi gasovoda.

„Nord strim 2 AG“ napominje da se svi radovi odvijaju u skladu sa dobijenim dozvolama.

Brod za polaganje gasovodnih cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
„Akademik Čerski“ se sprema da započne izgradnju prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“

Početkom marta, kompanija „Nord strim 2 AG“ je saopštila da će se brod za polaganje cevi „Akademik Čerski“ pridružiti barži „Fortuna“. Uveče 31. marta, posle morskih i predoperativnih ispitivanja na obali Kalinjingradske oblasti, „Čerski“ je stigao na mesto izvođenja radova na gasovodu „Severni tok 2“. Od tada je plovilo izvodilo pripremne radove pre početka postavljanja cevi gasovoda u danskim vodama Baltičkog mora.

Problemi sa izgradnjom gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Polaganje cevi je nastavljeno godinu dana kasnije kada je brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strim 2 AG“ (operatera projekta), nedovršeno ostalo približno 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine od 2.460 kilometara – ostalo je da se postavi još 120 kilometara cevi u vodama Danske i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti dozvolile su mogućnost nastavka radova pomoću „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala