Bliski susret: Šta se u svemiru približilo kapsuli sa ljudskom posadom /video/

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Svemirska letelica kompanije „Spejs Iks“ prošle nedelje imala je „incident u svemiru“ i bliski susret sa nečim za šta se veruje da je deo svemirskog otpada.

Tokom druge misija „Spejs Iksa“ sa ljudskom posadom dogodila se uzbudljiva situacija, kada je članovima posade rečeno da obuku svemirska odela zbog mogućeg „spajajućeg događaja“. Zapravo, mislili su da je deo svemirskog otpada prišao preblizu svemirskoj letelici, a kontrola misije je smatrala da je iz predostrožnosti možda potreban manevar. Na kraju se ispostavilo da to nije bilo potrebno, a čini se da je alarm bio lažan, potvrdila je u ponedeljak američka svemirska komanda, prenosi RT.

Ipak, mediji su utorak preneli da je kapsula „za dlaku izbegla udar" i da je taj trenutak uhvatila kamera. Snimci navodnog bliskog susreta zaista su prikazani tokom direktnog prenosa.

Tokom odvajanja svemirske kapsule od rakete „Falkon 9“ mogao se videti mali predmet kako pluta po vidnom polju. Šta je tačno bilo, teško je utvrditi, ali neki posmatrači svemira pretpostavljaju da je to mogao biti mali komad leda koji se stvorio na površini rakete i koji je pomeren postupkom odvajanja. Bez obzira na svoju prirodu, nije imao potrebno svojstvo da predstavlja pretnju letelici – dovoljno veliku relativnu brzinu.

Opasnost od svemirskog otpada je relativno mala, ali raste kako čovečanstvo nastavlja da eksploatiše svemir. Sudar čak i sa malim metalnim predmetom koji leti velikom brzinom može biti prilično moćan i prouzrokovati oštećenje ili čak uništenje satelita.

Najgori scenario bi bio kaskadno uništavanje objekata u niskoj orbiti Zemlje, pri čemu bi svaki od njih slao nove opasne gelere duž nepredvidivih orbita, što bi na kraju onemogućilo lansiranje u svemir godinama i decenijama, dok projektili ne bi usporili atmosferski otpor i deorbitirali. Svemirske agencije rade na načinima da smanje broj svemirskog smeća kako bi umanjili rizik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala