Sudar titana koji je uzburkao Žuto more /foto, video/

© REUTERS / Jason LeeLuka Ćingdao u Kina
Luka Ćingdao u Kina - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Dva morska titana, tanker „Simfoni“, dug 272 metra, koji prevozi oko milion barela nafte, i brod za prevoz rasutog tereta „Si džastis“, sudarila su se pored obale kineske luke Ćingdao, nakon čega je iz tankera počela da curi nafta u Žuto more.

Uprava pomorske bezbednosti potvrdila je da je došlo do izlivanja nakon što se naftni tanker, u vlasništvu „Simfoni šipholding SA“ i „NGM Enerdži“ u utorak u 8.50 po lokalnom vremenu sudario sa brodom za rasuti teret „Si džastis“.

Na društvenim mrežama podeljene su slike u kojima se vidi da je tanker „Simfoni“ pretrpeo dvostruki prelom trupa, zbog čega je nafta curila u okolnu vodu.

​Kompanije još nisu izdale javno saopštenje o sudaru, ali Rojters je citirao kompaniju „Gudvud šip menadžment“, koja upravlja plovilom, potvrđujući da je određena količina nafte završila u okeanu.

Posada je obezbeđena i nema povređenih.

Žuto more je region između kontinentalne Kine i Korejskog poluostrva, a izlivanje nafte može da ima ekološke i ekonomske uticaje, jer bi moglo poremetiti jedan od najvećih pekinških terminala za naftu nakon što su zvaničnici naredili svim brodovima da ostanu udaljeni 10 nautičkih milja od područja. Ćingdao trenutno čini oko četvrtine kineskih kapaciteta za preradu sirove nafte.

Zvaničnici su trenutno u procesu reagovanja na vanredne situacije i nisu pružili procenu nivoa zagađenja ili razmere izlivanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala