Vicepremijer Češke: Postoji samo jedna verzija događaja na skladištu municije

© AFP 2023 / RADEK MICAPrvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček
Prvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
U slučaju Vrbetice postoji samo jedna verzija, ona koja se odnosi na prebacivanje pripadnika strane obaveštajne službe preko teritorije Češke, izjavio je prvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček.

„Koliko znam, u ovom slučaju postoji samo jedna verzija istrage i ona je povezana sa kretanjem (širom Češke Republike) pripadnika (spoljne obaveštajne službe) jedinice 29155“, rekao je Hamaček.

„Polazili smo od informacija koje su nam dale ne samo kontraobaveštajne službe, već i policija i Generalno tužilaštvo. Na osnovu tih informacija mi smo, kao Češka Republika, reagovali vrlo čvrsto, jer su dokazi bili ubedljivi“, naglasio je Hamaček.

Predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju je u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine izjavio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

Prema rečima Zemana, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala