Vučić i Borelj: Nastavak dijaloga sa Prištinom, podrška za brzu prugu do Severne Makedonije /video/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu, gde se sastao sa zvaničnicima EU. Vučić je posetu počeo juče, kada se sastao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a danas se sreo sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Prethodno se jutros predsednik Srbije sastao sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem.

Glavne teme su bili dijalog Beograda i Prištine, kao što je uvek slučaj, rekao je Vučić na konferenciji sa Žozepom Boreljom.

Naglasio je da smo mi uvek posvećeni dijalogu i stvaranju boljih uslova za kompromis, te da se nada da će Priština na isti način biti posvećena.

Vučić je dodao i da će Srbija zajedno sa EU graditi brzu prugu do Niša i od Niša do granice sa Severnom Makedonijom.

Ponovio je da su to sjajne vesti za građane Srbije i kazao da je danas ponosan što je srpski predsednik koji donosi takve divne vesti.

„To govorim zato što ćemo dobiti 35 do 50 odsto sredstava iz fondova EU za taj projekat. To spada u Zelenu agendu. To je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra za taj projekat“, objasnio je Vučić.

Borelj je istakao da je sa predsednikom, između ostalog razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine koji će se, prema njegovim rečima nastaviti u maju.

„Moram da kažem da predsednik Vučić svemu ovome pridaje dosta pažnje i to je ono što je neophodno da bi se došlo do rešenja između Beograda i Prištine, ali moram da naglasim da Vučić radi i na odnosima sa EU, kao i svim uslovima čije će ostvarenje dovesti do toga da Srbija uđe i EU“, rekao je Borelj i dodaje da se nada da će u budućnosti još više unaprediti saradnju između Srbije i EU.

Žozep Borelj istakao je da je, za ubrzanje evropskog puta Srbije, „neophodno sprovođenje reformi, ali i usklađivanje sa bezbednosnom i spoljnom politikom EU, te istakao posvećenost Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom i i opredeljenost da nastavi, kako bi se postigao konačni sporazum“.

Važan je dijalog, non pejper nismo videli

Na pitanje da li „non-pejper“ koji je zabrinuo region zaista postoji, i da ideje o promeni granica uključuju zemlje regionu, kao i da li postoje razgovori o EU na tu temu, Borelj je odgovorio da nije primio taj „navodni fantomski dokument“.

„Nisam ga video, čuo sam za njega, ali kako je reč o non pejperu to za mene nije predmet razgovora“, kaže Borelj i dodaje da se mora koncentrisati na dijalog. Kako dodaje, želi da ceo Zapadni Balkan bude deo EU bez promenjenih granica.

Na isto pitanje predsednik Srbije je odgovorio da na tu temu nije razgovarao sa Janezom Janšom, koji je navodno autor dokumenta, i da je njihov poslednji razgovor bio oko pandemije virusa korona.

„Za razliku od mnogih drugih ja sam uvek otvoren za bilo kakve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju, na evropski put i ekonomski napredak, i naravno da podržavamo integritet BiH i to sam naglasio više puta, kao i integritet Republike Srpske u okviru BiH što je naša obaveza. Nisam video nikakav dokument“, kaže i dodaje da što se tiče Vašingtonskog sporazuma - obaveza je da se obezbedi ono što je poitpisano u Briselskom sporazumu.

„Nadamo se da će druga strana doprineti rešavanju tih problema“, kaže Vučić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala