Ustaše su pre nacista započele „konačno rešenje“: Izraelski stručnjak o genocidu u NDH

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Povodom 80 godina od uspostavljanja Nezavisne države Hrvatske (NDH) i Dana proboja jasenovačkih zatvorenika u Londonu je održana međunarodna onlajn konferencija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Na konferenciji, u organizaciji Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust, učestvovao je ekspert za Aušvic i sudski veštak prof. dr Gideon Grajf koji je govorio o sličnostima i razlikama Aušvica i Jasenovca ukazujući da je „ustaško konačno rešenje“ počelo šest meseci pre „nacističkog konačnog rešenja“, 28.aprila u Gudovcu kod Bjelovara.

Direktorka Fondacije Dragana Tomašević govorila je o stradanjima u selima Šargovac, Drakulić, Motike, Rudnik Rakovac i osnovnoj školi u Šargovcu u kojima je ubijeno 2.370 starih i žena, a među njima i 551 dete.

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić podsetio je da je Narodna skupština RS 2016.godine usvojila Deklaraciju o genocidu nad Srbima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

On je rekao da se jasenovačka arhiva čuva u Muzeju Holokausta u Vašingtonu, a da ju je srpska vojska tokom rata devedesetih spasila od uništenja i godinama je čuvana na različitim lokacijama.

U saopštenju Fondacije podseća se da je 23. i 24. aprila u SAD prikazan dokumentarni film „Zaboravljeni genocidi – greh tišine“, u kojem se, kako se navodi, pravi paralela između genocida nad Jermenima i nad Srbima, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala