Treća doza kineske vakcine samo za one sa slabijim imunološkim odgovorom?

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija u Srbiji
Vakcinacija u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Izvesno je da će biti potrebna treća doza kineske vakcine Sinofarm protiv kovid-19, ali ne za sve vakcinisane, već za one kod kojih je nastao blaži imunološki odgovor ili njegov izostanak, izjavila je Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Marija Gnjatović, naučni saradnik INEP-a, rekla je za TV K1 da je sada sasvim jasno da će vakcine novije tehnologije stvarati dugoročniju zaštitu, minimum godinu dana, ističući da su sve vakcine bezbedne s tim što kineska kasnije stvara antitela.

„Sinofarm je vrlo bezbedna, klasična vakcina, ali slabija je malo. Mana vakcine je što kasnije deluje“, rekla je Gnjatovićeva.

Ona je kazala da vakcinacija deluje da oni koji nemaju antitela, u kontaktu sa virusom jako brzo razviju zaštitu, dodajući da nije potvrđeno nijedno ugrožavajuće dejstvo nakon primene vakcine.

„U pitanju su očekivane reakcije, malaksalost, temperatura, bol na mestu uboda“, navela je Gnjatovićeva.

Ona se osvrnula i na novu varijantu virusa kojom je zaražen veliki broj ljudi u Indiji, ukazujući da ne postoje naučni dokazi da li je taj soj opasniji u smislu izazivanja teže kliničke slike ili bržeg širenja virusa, preneo je Tanjug.

„Taj virus je za praćenje i strogu kontrolu“, poručila je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala