Šef administracije Zelenskog: Nekorektno pozivati Putina u Kijev

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku "normandijske četvorke" u Parizu
Predsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da smatra da je nekorektno pozivanje predsednika Rusije Vladimira Putina u Kijev.

„Ne, mislim da je to nekorektno“, rekao je Jermak u intervjuu za portal „Liga“, odgovarajući na pitanje o spremnosti da se Putin pozove na pregovore u Kijev.

Jermak takođe smatra da poziv Zelenskog upućen Putinu ukazuje na to da je Kijev spreman da nastavi pregovore.

„Mislim da ovo ukazuje na činjenicu da je Ukrajina spremna da nastavi pregovore. I važno je da se to učini tamo gde ukrajinski vojnici svakodnevno brane svoju domovinu i rizikuju svoje živote. I pogledati u oči ljudima koji svakodnevno rizikuju svoje živote“, dodao je on.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“. Putin je nakon toga izjavio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije. Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvu u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Peskov o susretu Putina i Zelenskog: Potrebno da se steknu određeni uslovi

Zamenik premijera i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Aleksej Reznjikov smatra da Zelenski neće ići u Moskvu na pregovore sa Putinom i da njihovi pregovori treba da se odvijaju u okviru „normandijskog formata“ (Ukrajina, Rusija, Nemačka, Francuska). Sa svoje strane, šef kijevske delegacije kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk smatra da Zelenski može da pregovara sa Putinom samo u neutralnoj zemlji, a ne u Rusiji.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala