Rusija uvela nova ograničenja za zaposlene u američkoj ambasadi

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov predao je otpravniku poslova SAD Rusiji Bartu Gormanu notu o promenama u redosledu putovanja u Rusiji za zaposlene u američkoj ambasadi i konzulatima, saopštilo je rusko Ministarstvo.
„Razgovarano je o nekim aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa. Sagovorniku je uručena nota ruskog Ministarstva spoljnih poslova o promenama koje je ruska strana unela u aktuelni red putovanja u Ruskoj Federaciji za zaposlene u američkoj ambasadi i konzularnim predstavništvima SAD“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se ističe da je američka strana obaveštena da se u najskorije vreme očekuju dalje odluke vezane za izjavu Ministarstva spoljnih poslova Rusije od 16. aprila, „o čemu će ambasada SAD biti blagovremeno obaveštena“.

Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Crvena linija pređena – Moskva više neće da trpi drskost SAD

Sjedinjene Američke Države su 15. aprila uvele nove sankcije Rusiji. Na sankcionom spisku nalaze se 32 fizička lica i udruženja. Sankcije takođe zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice posle 14. juna. Osim toga, Vašington je najavio da iz zemlje proteruje 10 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji.

Sledećeg dana Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je recipročne mere, među kojima su proterivanje srazmernog broja zaposlenih u diplomatskoj misiji SAD, prekid aktivnosti američkih fondova i NVO pod kontrolom Stejt departmenta u zemlji i drugih američkih vladinih agencija i zabrana ulaska u Rusiju na neodređeno vreme za osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i predlog ambasadoru Džonu Salivanu da otputuje u Vašington na konsultacije. Šef američke diplomatske misije otputovao je u Vašington 22. aprila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala