Rumunija proteruje ruskog diplomatu

© AFP 2023 / Andrei PungovschiAmbasada Rusije u Bukureštu
Ambasada Rusije u Bukureštu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije proglasilo je pomoćnika vojnog atašea Rusije Alekseja Grišajeva za personu non grata, saopštila je pres služba Ministarstva.
„Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštava da su rumunske vlasti odlučile da proglase za personu non grata na rumunskoj teritoriji pomoćnika vojnog atašea ambasade Rusije u Bukureštu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo smatra da su postupci Grišajeva „u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine“.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku pozvao je u ponedeljak ruskog ambasadora u Bukureštu Valerija Kuzmina u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi ga obavestio o odluci rumunskih vlasti.

Odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se pogoršavaju. Poslednjih nedelja Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Ukrajina, Češka, Slovačka, Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija objavile su o proterivanju ruskih diplomata iz različitih razloga. Najozbiljnija diplomatska kriza primećuje se u odnosima Moskve i Praga. Rusija reaguje na sve ove mere recipročno.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala