Registracija lajt verzije „Sputnjika“ početkom maja

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaAmpula jednokomponentne vakcine protiv kovida "Sputnjik lajt"
Ampula jednokomponentne vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Planirano je da vakcina „Sputnjik lajt“ bude registrovana za majske praznike, izjavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.
„Planiramo da je registrujemo negde tokom majskih praznika“, odgovorio je Muraško novinarima na relevantno pitanje.

Vakcinu „Sputnjik lajt“ razvio je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“, koji je takođe razvio prvu rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Za razliku od nje, „lajt“ verzija podrazumeva jednu injekciju preparata. „Sputnjik lajt“ predstavlja prvu komponentu vakcine „Sputnjik Ve“ i prema rečima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjiti mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.

Ranije je Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja „Sputnjika lajt“. Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrije izjavio je da „Sputnjik Ve“ nije jedan preparat, već platforma za vakcine. Prema njegovim rečima, „Sputnjik lajt“ je uglavnom usmeren na inostrano tržište, dok će u Rusiji glavna vakcina biti „Sputnjik Ve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala