Predsednik češkog senata: Zeman je izdao državu

© PREDSEDNISTVOMiloš Zeman
Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Češki senat sumnjiči predsednika države Miloša Zemana da je izdao državu tokom svog televizijskog obraćanja 25. aprila, saopštio je novinarima predsednik gornjeg doma parlamenta Češke Miloš Vistrčil.

Kako smatraju parlamentarci, Zeman je tokom nedeljnog obraćanja u vezi sa eksplozijama u skladištu oružja u selu Vrbjetice objavio podatke o toku istrage. On je tada izjavio da postoje dve verzije: neprofesionalno rukovanje oružjem radnika u skladištu i "igra stranih specijalnih službi".

Vistrčil je u intervjuu televiziji „Si-En-En prima njuz“ izjavio da je Zeman u svojoj izjavi izneo informacije iz aktivnog slučaja, što bi moglo da zakomplikuje njegovu istragu i ugrozi bezbednost zemlje.

„Pretpostavljam da ćemo se pozabaviti mogućnošću podnošenja žalbe zbog potencijalne Zemanove izdaje države. Pre svega, potrebne informacije se moraju prikupiti i mora se videti kako na ovu situaciju gledaju stručnjaci za Ustavno pravo“, rekao je Vistrčil.

On je saopštio, da je grupa javnih ličnosti na čelu sa bivšim ministrom Mihailom Kocabom već počela da prikuplja potpise za peticiju Senatu radi podnošenja ustavne žalbe protiv Zemana pod optužbom za izdaju države.

„Prema našem mišljenju, predsednik Zeman se ponovo ponašao kao zaštitnik i agent Rusije, ali ne i šef naše države, koji treba da brani interese Češke. U svom govoru doveo je u pitanje dokaze i pouzdanost zaključaka naših specijalnih službi“, kaže se u peticiji koju je prvog dana potpisalo oko hiljadu ljudi.
Prvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Vicepremijer Češke: Postoji samo jedna verzija događaja na skladištu municije

Kako je rekao senator i advokat Vaclav Laska, ustavna žalba zbog izdaje države mora da sadrži pažljivo formulisane argumente.

„Nije dovoljno samo napisati da neko šteti interesima Češke i predstavlja pretnju njenoj bezbednosti“, naglasio je Laska.

Optužbe na račun češkog predsednika Miloša Zemana komentarisao je zamenik predsednika Odbora Saveta Federacije za međunarodne poslove, Vladimir Džabarov smatrajući da su rezultat činjenice da je rekao istinu o tome da ruske specijalne službe nisu uključene u događaje u Vrbjetici.

„To je glupost, jer je Zeman samo rekao da nije našao u materijalima češke obaveštajne službe nikakve informacije o umešanosti ruskih specijalnih službi u događaje u Vrbjetici. Da li je to, kada čovek govori istinu otkrivanje državne tajne? Naravno da ne“, rekao je parlamentarac.

Primetio je da je ova Zemanova izjava šokirala „mnoge političare u Pragu“ koji su pokušali da pokvare rusko-češke odnose kako bi udovoljili Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima iz NATO.

„Što se tiče ostavke Zemana, za razliku od senatora Zeman je izabran direktnim glasanjem češkog naroda i mogu ga smeniti jedino ako ustavni sud dokaže da je počinio neke protivustavne radnje, što je gotovo nemoguće“, zaključio je političar.

Džabarov je naveo da pokušaji progona Zemana u Češkoj traju dugo, a sada je ova kampanja stigla do cilja.

„Ali, mislim da takvi provokatori neće slomiti ovog iskusnog političara“, zaključio je.

 

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala