Poljska inicira hitan sastanak Višegradske grupe, tema ─ Rusija

© Depositphotos.com / V.Sonnek.seznam.cz Zastave država-članica Višegradske grupe
Zastave država-članica Višegradske grupe - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Poljski premijer Mateuš Moravecki hitno saziva sastanak šefova vlade Višegradske grupe, kojoj pripadaju Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, gde bi se razgovaralo o „ruskom pitanju“, saopštio je vladin Centar za informacije.

„Premijer Mateuš Moravecki inicira hitnu video-konferenciju šefova vlade zemalja Višegradske grupe“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, cilj sastanka koji će biti održan u ponedeljak na inicijativu poljskog predsedavanja u Višegradskoj grupi, je da se „razmotri situacija u svetlu eskalacije dejstava Rusije tokom poslednjih nedelja“.

​„Biće razmotreni i najnoviji događaji u češko-ruskim odnosima i izražavanje solidarnosti i podršci akcijama koje preduzima Češka“, dodaje se u saopštenju.

Ranije su ministri inostranih poslova zemalja Višegradske grupe izrazili podršku delovanju Praga u vezi sa proterivanjem ruskih diplomata.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Češki predsednik Miloš Zeman je u nedelju u vanrednom televizijskom obraćanju sugrađanima prvi put izneo stav u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine. On je saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

Prema njegovim rečima, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala