Period između primanja prve i druge doze „Sputnjika Ve“ bi mogao da se poveća do tri meseca

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija u Rusiji
Vakcinacija u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Vremenski period između prve i druge doze vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) bi mogao da se poveća sa 21 dana do tri meseca, što neće uticati na kvalitet vakcinacije, a u nekom slučajevima će i pobošljati imuni odgovor, izjavio je direktor centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg.
„Što se tiče vakcine 'Sputnjik Ve', koju je proizveo naš istraživački centar, smatramo da se može povećati minimalni vremenski razmak između prve i druge vakcinacije u odnosu na ranije odobrene tri nedelje - do tri meseca. Povećanje intervala neće uticati na imuni odgovor koji stvara vakcina, a u nekim slučajevima će ga ojačati i produžiti“, istakao je Gincburg.

On je precizirao da je takav zaključak donet na osnovu iskustva primene vakcina sa korišćenjem identične adenovirusne platforme, kao i zahvaljujući uspešnim kampanjama vakcinacije stanovništva u Rusiji i mnogim stranim državama.

„Smatramo da će u uslovima izuzetno visoke potražnje za vakcinom među stanovništvom ta odluka omogućiti da se značajno ubrza imunizacija stanovništva. Svako nacionalno regulatorno telo treba samo da odluči da li će zadržati 21. dnevni razmak između primanja vakcina ili će ga povećati do tri meseca“, rekao je on i dodao da će u Rusiji taj interval ostati isti.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala