Može li Srbija da sprovede zelenu energetsku tranziciju i očuva energetsku nezavisnost? /video/

Pratite nas
Srbija je dobila četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike i Zakon o klimatskim promenama, najavljeno je pisanje strategije razvoja energetike od 2050. godine i nacionalnog plana za klimu i energetiku. Sve je u duhu evropskih zakonskih regulativa i sprovođenja ciljeva Pariskog sporazuma.

I, sve je to za pohvalu. Ali, postavlja se pitanje možemo li tu energetsku tranziciju ka zelenoj energiji sprovesti, a da ne ugrozimo energetsku bezbednost i stabilnost snabdevanja tržišta energentima, pre svega električnom energijom. Jer, da podsetimo, ono što je pred Srbijom, koja više od 70 odsto struje proizvodi iz uglja je prelazak na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije umesto u termoelektranama na ugalj.

Tu se nameće i pitanje budućnosti Elektroprivrede Srbije, ne samo zbog poslovanja već i toga što izbacivanje uglja iz termosektora znači gašenje oko 17.000 radnih mesta u ovoj kompaniji i otprilike toliko u pratećoj industriji.

O tome kako sprovesti zelenu energetsku tranziciju što bezbolnije, i ekonomski i socijalno u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovarala je sa dr Aleksandrom Tomić, predsednicom Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala