Moskva proteruje italijanskog diplomatu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Rusija proteruje zaposlenog u italijanskoj ambasadi kao odgovor na slične poteze Rima. On mora da napusti zemlju u roku od 24 časa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kao odgovor na proterivanje diplomata iz Italije, Rusija je za personu non grata proglasila pomoćnika atašea za odbranu i pomorskog atašea pri ambasadi ove države u Moskvi, navodi se u saopštenju.

„Italijanski ambasador u Moskvi Paskvale Teračano pozvan je 26. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota Ministarstva kojom se za personu non grata proglašava pomoćnik atašea odbrane, pomorski ataše u ambasadi Italije u Ruskoj Federaciji K. Pačifiči, u svojstvu recipročne mere na neprijateljske i ničim izazvane postupke italijanskih vlasti u vezi sa vojnim atašeom pri ruskoj ambasadi u Rimu. Navedenom oficiru naređeno je da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od 24 sata“, precizira se u noti Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Krajem marta Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo saopštio je da je Italija odlučila da protera iz zemlje dvojicu službenika ruske ambasade.

Komanda specijalnih snaga karabinijera pre toga je saopštila da su po nalogu rimskog tužilaštva privedeni italijanski vojnik i ruski oficir koji radi u italijanskoj prestonici. Prema saopštenju specijalnih snaga, italijanski državljanin nalazi se u pritvoru, dok je u toku provera „stranog državljanina zbog njegovog diplomatskog statusa“.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala