Najveći prevarant u istoriji sporta optužen za još jedno „zlodelo“ /video/

© AFP 2023 / MARIO TAMALegendarni američki biciklista Lens Armstrong
Legendarni američki biciklista Lens Armstrong - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Lens Armstrong, po mnogima najveći prevarant u istoriji sporta, optužen je da je na najvećoj biciklističkoj trci na svetu, Tur d'Fransu, koristio motor.

Armstrong, jedan od najomraženijih sportista u istoriji, mogao bi još jednom da bude stavljen na stub srama ako se tvrdnje Žan-Pjer Verdija, bivšeg šefa Anti-doping agencije Francuske, ispostave kao tačne.

Prethodnih godina u biciklizmu se dosta piše i spekuliše o takozvanom „tehnološkom dopingu“, tačnije mikro motoru na biciklu koji omogućava takmičarima veće brzine.

Armstrong, kojem su oduzete sve pobede (7) u generalnim plasmanima Tur d'Fransa zbog dopinga, ponovo se nalazi u žiži sportske javnosti, ovoga puta zbog optužbi da je koristio motor

Francuski mediji objavili su snimak na kom Amerikanac navodno dodiruje zadnji točak bicikla kako bi već pokrenuo ugrađeni motor.

Navodno, motor je težak oko 800 grama i njegova snaga iznosi 500 vati, što je sasvim dovoljno da biciklisti da određenu prednost koja bi ga učinila nepobedivim.

Nepobediv, to je upravo bio sinonim za Lensa u periodu od 1999. do 2005. godine kada je sedam puta zaredom trijumfovao na Jelisejskim poljima u Parizu.

Legendarni Amerikanac kasnije je priznao da je koristio doping kako bi pobedio konkurente, a spekulacije da je imao i motor na biciklu ovu priču dižu na još veći nivo.

„Lens Armstrong je najveći prevarant, varao je na svakom nivou i imao je specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne bih smeo da obraćam pažnju na takve priče, da bih ostao sam u tome, ali ako su legende bazirane na nečemu... Pozvao sam sve specijaliste koje poznajem, čak ni oni nisu mogli da razumeju kako su takve performanse moguće čak i sa dopingom“, rekao je Žan-Pjer Verdi i potvrdio navode o motoru.

Armstrong je u nedavnom dokumentarcu o svojoj karijeri pričao o periodu kada je priznao da se dopingovao, te da je mislio da će ga mnogi prolaznici, kada ga vide na ulici, psovati zbog toga što je varao.

„Međutim, prošlo je nekoliko dana i niko mi nije opsovao. Prošli su meseci, godine... Znao sam da svi to misle i da bi mi svi to rekli, ali niko nije. Trebalo je pet godina...“, sećao se Lens.

Incident se desio u kafiću. Lokalni stanovnici videli su Armstronga i počeli su da ga vređaju. Umesto da im odgovori, što bi verovatno uradio pre, Lens je pozvao konobara, dao kreditnu karticu i platio piće i hranu tim momcima.

„Morao sam nešto da uradim, ipak sam Lens Armstrong. Lens neće dozvoliti da mu se desi tako nešto, a da ne uradi ništa", priča Lens i dodaje:

„Platio sam i rekao konobaru da kaže tim ljudima: 'Momci, Lens je platio sve ovo i šalje vam ljubav“.

Iako je velika varalica, Armstrong je jedan od najpopularnijih bivših sportista u Americi i, uprkos dopingu, i dalje ima veliki broj navijača.

​► Suspendovana Kubanka uzela pasoš Srbije, ali izabrala Tursku i Erdogana

Severna Koreja – prva država koja je rekla „ne“ Olimpijskim igrama u Tokiju

„Zeleni“ izazvali skandal zbog odluke grada da pomogne sportistima: „Bezobrazluk“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala