Lavrov o eksploziji u skladištu municije: Češka prekršila međunarodne sporazume

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Reakcija predstavnika čeških vlasti na reči predsednika zemlje Miloša Zemana o istrazi incidenta u Vrbjetici govori o tome da za autore takvih reakcija ne postoje verzije onoga što se dogodilo, osim krivice Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Predsednik Zeman, kao što znate, samo je predložio da se nastavi proučavanje svih verzija onoga što se dogodilo pre sedam godina u skladištu u Vrbetici, ništa više. A činjenica da je na ovu apsolutno razumnu izjavu usledila reakcija, uključujući, po mom mišljenju, iz rukovodstva parlamenta, koje je optužilo predsednika Zemana da ometa istragu, govori samo jedno: da je neko, uključujući i one koji daju takve izjave, već sve odlučio za sebe i utvrdio da ne postoje druge verzije, osim krivice Rusije. Iako istovremeno rukovodstvo češkog tužilaštva navodi da je istraga u toku“, rekao je ministar.

Šef ruske diplomatije smatra da uzrocima eksplozije treba da se pozabavi Evropska unija.

„Svi ovi zamršeni komentari i izjave su emotivni, ne baš razumni, rekao bih... Svim ovim bi trebalo da se pozabavi Evropska unija, sve se to dogodilo na njenoj teritoriji“, dodao je Lavrov.

Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Češka: Zemanov govor o eksplozijama u skladištu municije najviše obradovao Moskvu

Lavrov je dodao da je skladištenje municije u češkom selu Vrbjetice moglo da krši brojne međunarodne sporazume.

„Koliko se može pretpostaviti, sudeći po komentarima stručnjaka, sve se dogodilo zbog kršenje čitavog niza normi i pravila koja važe u EU. Postoje suštinske naznake da su prekršene i međunarodne konvencije, uključujući Otavsku konvenciju, koja zabranjuje protivpešadijske mine, i takozvani sporazum o trgovini oružjem, čiji su potpisnici, koliko ja znam, sve članice Evropske unije“, objasnio je ministar.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju je u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala