Izazov ruskoj dominaciji na Crnom moru: Britanska mornarica šalje udarnu grupu

© REUTERS / Russell CheyneNajveći britanski nosač aviona "Kraljica Elizabeta".
Najveći britanski nosač aviona Kraljica Elizabeta. - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Nova udarna grupa britanske flote na čelu sa nosačem aviona „Kraljica Elizabeta“ (HMS Queen Elizabeth) priprema se za svoje prvo operativno stacioniranje van zemlje. Nosač aviona ima osam lovaca F-35B. U sastavu grupe će se naći šest brodova, podmornica, naoružana krstarećim raketama „Tomahavk“, 14 helikoptera, kao i četa marinaca.
„Deo grupe će ući u Crno more, kako bi podržali napore NATO-a za borbu protiv ruske dominacije u ovom regionu“, navodi se u članku britanskog portala „Ekspres“.

Britanska kraljevska mornarica uputiće izazov ruskoj dominaciji, navodi portal.

U Ministarstvu odbrane Velike Britanije su odbili da navedu imena brodova, koji će uploviti u Crno more. Međutim, nosač aviona „Kraljica Elizabeta“ neće biti uključen u ovu grupu zbog ograničenja koja predviđa Konvencija iz Montrea za ratne brodove koji ne pripadaju državama u području Crnog mora.

Brodovi NATO-a u Crnom Moru - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Lavrov: Šta američki brodovi rade u Crnom moru? I dalje nemamo odgovor

U britanskom ministarstvu su pojasnili da će stacioniranje britanske flote pored obala Ukrajine „predstavljati solidarnost sa Kijevom u njegovom sukobu sa Moskvom“. Takođe su naveli i da će brodovi iz udarne grupe nosača aviona učestvovati u NATO vežbama i „osiguravaće bezbednost“ u Crnom moru.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

Ovom konvencijom je ograničen boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru u periodu od tri nedelje, a takođe predviđa da do devet takvih brodova ukupne tonaže ne više od 30.000 tona mogu istovremeno biti u vodenom području (brod „Kraljica Elizaveta“ 70.600 tona).

Rusija poslednjih godina primećuje rast vojnih aktivnosti NATO-a pored zapadnih i južnih granica. Članice Alijanse redovno sprovode velike vežbe i simuliraju „napad“ Rusije. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da akcije Alijanse nose „otvoreni antiruski karakter“. Uverio je da ministarstvo preduzima sve neophodne mere da neutrališe pretnje koje potiču iz vojnog bloka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala