EU apsolutno protiv prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu

CC0 / Pixabay / Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Evropska unija „apsolutno nije za prekrajanje“ granica na Zapadnom Balkanu, izjavio je danas portparol Evropske komisije Erik Mamer.

„Apsolutno nismo za bilo kakve promene granica“, izjavio je Mamer na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

On je takvu ocenu izneo nakon što je upitan oko takozvanog „non pejpera“ slovenačkog premijera Janeza Janše, u kojem se pominje ideja podele Bosne i Hercegovine, pripajanja Kosova Albaniji, kao i pripajanja delova Bosne Srbiji i Hrvatskoj.

Agencija Rojters, međutim, prenosi da nije mogla da potvrdi autentičnost tog dokumenta, u koji je imala uvid, i iza kog, kako navodi, nije zvanično stala nijedna država.

Britanska agencija navodi i da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon današnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, istakla da EU želi da vidi „nastavak pozitivnih događanja u oblasti vladavine prava“ u Srbiji, u okviru pristupnih pregovora.

Dvoje zvaničnika je takođe razgovaralo o dijalogu Beograda sa Prištinom.

Ursula fon der Lajen je poručila i da će EU podržati izgradnju železničke pruge od Beograda do Severne Makedonije, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala