Estonija i Finska će izgraditi tunel između Talina i Helsinkija

CC0 / / Tunel
Tunel - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Ministar ekonomije Estonije Tavi As i ministar saobraćaja Finske Timo Haraka potpisali su memorandum o saradnji u saobraćajnom sektoru, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i komunikacija Estonije.

Memorandum predviđa saradnju, razmenu informacija u sektoru saobraćaja, promociju velikih transportnih projekata, kao što je tunel Talin – Helskinki, brza pruga „Rail Baltic“, transevropska transportna mreža i koridor Severno more – Baltik.

Potpisani memorandum je prvi korak „u povezivanju tunela sa transevropskom transportnom mrežom, što je preduslov za prijavu za sufinansiranje Evropske unije (EU)“.

Troškovi tunela se procenjuje na 20 milijardi evra.

„Za Estoniju i Finsku je teško da realizuju ovaj projekat od svog novca, zato želimo da privučemo sufinansiranje iz Evropske unije i ozbiljno razmatramo mogućnost da u projekat uključimo i privatni sektor“, rekao je prilikom potpisivanja memoranduma Aas.

Prema njegovim rečima, predstoje istraživanja ekološke i ekonomske efikasnosti.

„Daleko smo od projektovanja. Po preliminarnim procenama, izgradnja tunela je veoma skupa, zato je neophodno da pronađemo najrazumnije rešenje, kako u pogledu rentabilnosti, tako i u pogledu očuvanja prirode“, istakao je Aas.

Memorandum će biti na snazi do 2030. godine. U slučaju da ni jedna od strana ne odluči da izađe iz projekta, memorandum će automatski biti produžen na još deset godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala