Češka: Zemanov govor o eksplozijama u skladištu municije najviše obradovao Moskvu

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaPogled na Prag
Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Govor češkog predsednika Miloša Zemana o eksplozijama u skladištu minicije u selu Vrbjetice u Češkoj 2014. godine najviše je obradovao Moskvu, izjavio je potpredsednik vlade Jan Hamaček.

Hamaček smatra da je predsednik uzalud pokušavao da objasni tako složen slučaj u osmominutnom televizijskom obraćanju.

„Iskreno govoreći, to je najviše obradovalo Moskvu. Zeman je dopunio objašenjenje drugom verzijom o neprofesionalnom rukovanju municijom, ne znam zbog čega, Češkoj to nije mnogo pomoglo“, izjavio je vicepremijer u nedelju uveče za televiziju „Nova“.

On je saopštio da postoji poverljivi dokument u kojem navodno postoji mnogo više dokaza o umešanosti ruskih agenata u eksplozije u Vrbjetici. Istovremeno je dodao da vlada u potpunosti veruje radu tužilaštva, policije i specijalnih službi.

Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Moskva: Prag naduvao skandal gde ga nema – sebe sabio u ćošak, a saveznike u nezgodan položaj

„Da njihove informacije nisu bile ubedljive, ne bih se usudio da kao vršilac dužnosti ministra inostranih poslova zemlje u tom trenutku preduzmem takve neviđene mere protiv Rusije“, tvrdi Hamaček, imajući u vidu proterivanje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu.

Zemanov govor kritikovali su i drugi češki političari. Predsednik češkog senata Miloš Vistrčil smatra da je predsednik izneo informacije iz „aktivnog“ slučaja, odnosno slučaja čija je istraga u toku, čime je „mogao da zakomplikuje“ samu istragu i „ugrozi“ bezbednost zemlje.

Diplomatski rat

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Zeman je u nedelju u vanrednom televizijskom obraćanju sugrađanima prvi put izneo stav u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine. On je saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

Prema rečima Zemana, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala