„Napravili ste ozbiljne greške“: Oštra kritika EU iz Norveške

© AP Photo / Antonio CalanniMetro stanica u Milanu
Metro stanica u Milanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Pratite nas
Glavni zvaničnik norveškog ministarstva zdravlja Bjorn Inge Larsen optužio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) da je tokom pandemije napravio „ozbiljne greške“.

Prema njegovim rečima, odluka birokrata u Briselu da drže granice otvorenim tokom pandemije kovida 19 je bila pogrešna, a za to je pružio i nekoliko dokaza.

On je podsetio na situaciju s početka 2020, kada je pandemija tek krenula, a kada su brojne zemlje EU odlučile da zatvore svoje granice ili pak uvedu veoma restriktivne mere za ulazak u zemlje Unije.

Međutim, onda se javila ECDC koja je saopštila da bi takva odluka mogla samo da pogorša situaciju sa pandemijom i praktično je odluku sabotirala.

„Mnogo lepih stvari može da se kaže o Evropskom centru za kontrolu bolesti, ali su napravili ozbiljne greške tokom ove pandemije. Stalno su nam sugerisali da ne treba da imamo ograničenja za ulazak u evropske zemlje, a prilično smo sigurni da su ograničenja za ulazak jedno najvažnijih alata koje smo koristili“, rekao je Larsen, a preneo ga je nacionalni emiter NRK.

To je dovelo do toga da su zemlje EU morale da odustanu od zatvaranja ili od rigoroznih kontrola na svojim granicama, što je, prema Larsenovom mišljenju bilo pogrešno.

„Po mom mišljenju, to je bilo potpuno pogrešno u ovoj pandemiji. Tri zemlje koje su se zaista usredsredile na granice, a to su Island, Finska i Norveška jesu jedine evropske zemlje koje su uspele da zauzdaju zarazu“, rekao je Larsen, prenosi Sputnjik internešenel.

On je podsetio da je Norveška jedno vreme potencirala stav da granice ipak ostanu zatvorene i tako je i bilo. Međutim, zemlja je morala da popusti pred pritiskom Brisela i granice su otvorene na leto 2020. Epilog je ogroman porast novozaraženih početkom jeseni, i to slučajeva koji su bili uvezeni.

Kada se ECDC suočila s kritikama njihov odgovor je bio: „Žao nam je... tada nije bilo dovoljno dokaza da bi smo podržali zatvaranje granica. Ali sada smo pažljiviji i preporučujemo zemljama da testiraju putnike koji ulaze, kao i da bi trebalo da postoji neka vrsta karantina za njih“.

Larsen je pružio još jedan dokaz. Norveška koja je kontrolisala granice svoje zemlje ima 110.000 slučajeva virusa korona, dok Švedska koja nije imala dugo skoro nikakve mere ima preko jedan milion slučajeva i preko 14.000 smrtnih slučajeva. Taj broj u Norveškoj je malo iznad 730.

Bjorn Inge Larsen ranije je bio norveški direktor za zdravlje i bio je član odbora Svetske zdravstvene organizacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala