Zaharova: Mere protiv „neprijateljskih zemalja“ ─ odgovor na neprijateljske korake

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaUlaz u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Ulaz u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina kojim se zabranjuje zapošljavanje državljana Rusije u diplomatskim misijama „neprijateljskih zemalja“ predstavlja odgovor na agresivno ponašanje Zapada, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Oduvek smo isticali miroljubivu prirodu naše spoljne politike... Takav pristup jasno je propisan i izražen, uključujući u mnogim govorima, intervjuima i izjavama rukovodstva naše zemlje. Ali, takođe smo uvek isticali da sva dejstva koje mi kvalifikujemo kao neprijateljska nikada neće ostati bez odgovora. Odgovori su različiti. A paket mera koji se sada preduzima je, naravno, takođe kontramera“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Ona je istovremeno izrazila uverenje da će „i ovaj ukaz i buduća naredba koja se sada razrađuje, biti predstavljeni kao agresivna dejstva naše zemlje, što nije tačno“.

„To nisu agresivna dejstva naše zemlje, to je odgovor. To je zaštita naše zemlje, naše države, od neprijateljskih i postupaka onih kojima ne damo mira“, dodala je Zaharova.

Formiranje spiska

Prema njenim rečima, trenutno se formira odgovarajući spisak.

„Naravno, ovaj vladin nalog se priprema u međuresorskom formatu. Ali, kao vrlo dobro znamo, cela priča započela je od još jednog kruga apsolutno neprijateljskih poteza Sjedinjenih Američkih Država za uvođenje novih sankcija protiv naše zemlje i naknadnim proterivanjem ruskih diplomata bez razloga“, precizirala je ona.

Portparolka je rekla da može da potvrdi da se na spisku država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke nalaze Sjedinjene Američke Države.

„Ostale države, njihove nazive ćete saznati kada se objavi vladina uredba i pojavi odgovarajući spisak“, dodala je Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u petak Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke. Dokument je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije. Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala