Vučić iz Brisela: Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine sredinom maja

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Nadam se i očekujem poziv za sredinu maja kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, Srbija će se odazvati i želimo da bude konstruktivan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Briselu.

Ono na čemu sam insistirao je ispunjavanje dogovora, dakle Zajednica srpskih opština i naravno sloboda kretanja, rekao je Vučić.

„Učestvovaćemo u svakoj vrsti dijaloga. Želeli bismo da on bude konstruktivan. Drugo, postoje i problemi, pre svega u energetici. To mora da se rešava. Lajčaku sam ukazao na činjenicu da se Kurti hvali da je glasao u Albaniji. Šta biste rekli da sam ja glasao u Gračanici ili Zubinom Potoku? To bi bio skandal svetskih razmera, iako je to po Rezulociji 1244 naša teritorija“, rekao je predsednik.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji pravni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice, na šta smo naučili.

„Dakle, vi glasate na izborima u Albaniji, jasno nam je šta hoćete da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid protiv Srbije, jasno nam je i to. Imamo mnogo toga da uradimo za našu zemlju. Ne vidim u dijalogu bilo kakvih problema, osim oko energetike“, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije to je rekao posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje šta ako prištinska strana bude insistirala na vraćanje dijaloga na nultu tačku, Vučić kaže da je to nemoguće.

 Aleksandar Vučić i  Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Vučić: U Briselu ne očekujem pritiske, već razgovore o budućnosti Srbije

„Te priče su za unutrašnje potrebe, mi u tome nećemo da učestvujemo. Osim sutrašnjeg dana koji je veoma važan, imamo specijalnu večeru koju organizuju Šarl Mišel i Ursula Fon der Lajen, to ćemo videti kad će biti. Očekujem i u maju još jedan razgovor. Ja sam prihvatio večeras da govorim jer ima dve važne teme, regionalni odnosi, Beograd i Priština što se podrazumeva, ali razgovaraćemo i o vladavini prava i onome što smo u prethodnom periodu uradili. Postoji još jedna tema. Ne mogu da sakrijem osmeh, počeli smo razgovore o najvećem infrastrukturnom projektu ikada za Srbiju sa Ursulom Fon der Lajen i mogu da vam kažem da sam učestvovao u razgovorima o nečemu veoma dobrom i bukvalno neće nam biti ista zemlja. Ako to uspemo, to će biti neverovatan uspeh za našu zamlju, za tri i po, četiri i po godine Srbija neće ličiti na sebe. Promeniće se život građana. Za jug Srbije, centralnu Srbiju, Pomoravlje... Samo da sutra sve bude u redu“, objasnio je predsednik

Vučić nastavlja posetu Briselu, a sutra će predsednika Srbije primiti predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Predsednik Srbije kazao je da će sutra u razgovorima sa evropskim zvaničnicima glavne teme, pored dijaloga Beograda i Prištine, biti i odnosi u regionu, kao i napredak u oblasti vladavine prava koji je Srbija ostvarila.

U sedištu EK, Vučić će se sastati i sa evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

Potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU, Žozep Borelj, povodom posete predsednika Vučića, organizovaće radni ručak u Briselu.

Posle toga je planirano da se Borelj i Vučić obrate medijima iz Evropske službe za spoljne poslove.

U popodnevnim časovima, predsednik Vučić sastaće se i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom.

Radna poseta predsednika Srbije Briselu završava se večerom koju u čast predsednika Vučića i delegacije iz Beograda organizuje predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala