Od ivice života do „fotelje“ – za četiri godine

© AP Photo / Rui VieiraRajan Mejson, bivši engleski fudbaler
Rajan Mejson, bivši engleski fudbaler - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Nakon što je dobio otkaz pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, Žozea Murinja je na klupi Totenhema zamenio Rajan Mejson. Novi menadžer Sparsa borio se za život pre četiri godine, a sada je sa 29 godina najmlađi strateg Premijer lige.

Dojučerašnji trener mlađih kategorija Sparsa, nadao se da će ove nedelje uspeti da sa tribina gleda prvo finale Totenhema na Vembliju još od 2015. kada je i sam bio igrač.

Ipak, ispostavilo se da će 29-ogodišnjak voditi svoj matični tim tokom finala Liga kupa protiv Mančester sitija u nedelju kao privremeni menadžer. Mejsonu je poverena uloga i zadatak da sruši najbolji tim Engleske i prekine trinaestogodišnju trofejnu sušu Totenhema.

Priliku da se kali za ovu ambiciju, Mejson je dobio odmah po otpuštanju Žozea Murinja, na ligaškom meču protiv Sautemptona u sredu, kada je i zvanično pozvan da predvodi prvi tim do kraja sezone.

Sa mesta na kom je davao izjavu za novinare pred utakmicu sa Sautemptonom, mogao je da vidi fudbalere iz selekcije ispod 18 godina svestan da bi radije bio sa njima nego da odgovara na pitanja o Superligi i Totenhemu nakon Murinja.

A ako neko najbolje zna kako izgleda kad fudbal poremeti i najbolje postavljene planove, to je upravo Mejson.

Novi strateg Totenhema je u 26. godini života bio prinuđen da okači kopačke o klin pošto mu je zbog frakture lobanje koju je doživeo na utakmici bila potrebna operacija mozga, kada se i sam borio za život.

„Ono što sam preživeo bilo je veliko. Predstavljao sam svoju zemlju na fudbalskom terenu, što je takođe ogromna stvar, i morao sam da se borim sa povredom što su bili zaista teški trenuci“, rekao je Mejson.

„Penzionisanje je bilo veoma teško, teško jer je moralo u najboljim godinama. Ništa ne može da vas pripremi za to. Moj primarni cilj bio je da povratim svoje zdravlje. Imao sam porodicu pored sebe, moja partnerka je tek rodila bebu. To je postavilo perspektivu da su neke stvari najvažnije“

„Želim da budem pozitivan, želim da budem srećan. Hoću naporno da radim i uživam u svakom trenutku, da steknem iskustva kojih ću se sećati kad ostarim. Možda su me svi ti momenti dok sam bio igrač oblikovali da budem tu gde sam sada“, rekao je Murinjov naslednik.

Mejson je dodao da se oseća prijatno i da je na dobrom mestu, te da se nada da to može da prenese na igrače.

Najmlađi menadžer Premijer lige zaigrao za Totenhem sa samo devet godina i posle brojnih pozajmica zaigrao za prvi tim pod vođstvom Maurisija Poćetina, te postigao izjednačujući gol u nacionalnom dresu na prijateljskoj utakmici protiv Italije u martu 2015. godine.

Poćetino je često navodio Masonov izjednačujući gol u remiju Liga kupa protiv Notingem foresta, kao prekretnicu u njegovom lošijem startu na Vajt Hart Lejn stadionu.

Argentinac koji sada predvodi Pari sen Žermen, došao je u posetu Mejsonu u bolnici nakon stravične povrede glave koju je u januaru 2017. godine pretrpeo nastupajući za Hal siti tokom utakmice protiv Čelsija, te mu je i među prvima poželeo najlepše želje ove nedelje.

Poćetino je takođe bio na čelu Sparsa kada je Mejson pozvan da u Totenhemu nastavi svoju fudbalsku karijeru u svojstvu trenera na njihovoj akademiji.

„U početku nisam bio siguran šta sam želeo da radim“, rekao je Mejson.

„Voleo sam fudbal, to je sve što sam znao, a klub je bio sjajan prema meni. Džon Mekdermot (tadašnji šef akademije) i Maurisio (Poćetino) pozvali su me nazad (u klub). Došao sam, dobio taj osećaj, i stvari su evoluirale“, rekao je Mejson.

„U poslednje dve i po godine učestvovao sam na Evropskom takmičenju za mlađe od 17, mlađe od 18 i za mlađe od 19 godina, takođe sam angažovan i u selekciji mlađih od 23 godine, tako da je jasno da želim da budem trener“, dodao je on.

Sada je postao najmlađi trener u istoriji Premijer lige, pet godina mlađi od kapitena Iga Lorisa, koji je istovremeno i jedan od sedmorice igrača sa kojima je delio svlačionicu tokom svog poslednjeg nastupa za Sparse pre pet godina.

Takođe je stupio na mesto Žozea Murinja, menadžerske legende koja nije uspela da se poveže sa navijačima Totenhema, te se i sukobio sa nekoliko igrača. 

Pojedini britanski i evropski mediji su objavili da se iza otkaza Žozea Murinja krije činjenica da je rekao „ne“ vođenju Totenhema u evropskoj Superligi, dok je realnije da su razlog loši rezultati kluba pod njegovim vođstvom.

„Nije tajna da volim ovaj klub. U mom je srcu. On mi je u krvi. Oduvek sam osećao vezu sa navijačima. Znam kako je imati ih sa sobom. Ta energija je prosto neverovatna, tako moćna. Nažalost, nemamo ih na stadionu, ali želim da ekipa Totenhema  učini naše navijače ponosnima, tako da uživaju da nas gledaju“, poručio je novi trener Totenhema.

Da li će se Mejson zadržati u „Murinjovoj fotelji“ i nakon završetka sezone ostaje da se vidi, a ako je suditi prema rečima legende Totenhema iz '80-ih, Klajva Alena, ovakav scenario je malo verovatan.

„Rajan je dete Totenhema. Ušao je kao veoma mlad igrač, i obožava klub. Rekao je prave stvari. On je trenutno najbolja prelazna opcija i njegovo iskustvo može dosta dobrog da donese. Ipak, dugoročno je malo verovatno da će on biti stalni menadžer“, smatra Alen.

Nekadašnji fudbaler Sparsa, Džejmi O'hara, smatra da bi najbolja opcija za Totenhem bila aktuelni menadžer Lids junajteda, Marselo Bijelsa, iako priznaje da će biti teško dovesti ga sa Eland Rouda.

„Mislim da bi bio sjajan i da bi ga navijači voleli. Fanovi Lidsa bili bi uništeni i nastala bi galama, ali Sparsi su veći od Lidsa“, rekao je O'hara.

Milijarder iz Katara je odbio američki novac i – imao je „debele“ razloge za to

Glavni „zlikovac“ ne odustaje: Superliga mrtva? Grdno grešite

Ruska revolucija je spasla Evropu – uz poslednji pozdrav iz Moskve

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala