Švedski ministar odbrane: Povratak ruske vojske u stalne baze ─ „dimna zavesa“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruske vojske na Krimu
Vojne vežbe ruske vojske na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Švedske Peter Hultvist smatra da povratak na mesta stalne dislokacije snaga koje su učestvovale u vežbama na jugu Rusije zapravo predstavlja „dimnu zavesu“.
„Rusija sada pravi značajnu slobodu delovanja ostavljajući na terenu naoružanje i sve ostalo. Na taj način, ovde mogu veoma brzo da se prebace trupe. U perspektivi, nivo tenzija može da se podiže i spušta u zavisnosti od toga šta odgovara interesima Rusije. Govorim o dimnoj zavesi ─ ostavljanjem tehnike i materijalnog dela na terenu stvara se mogućnost za brzo povećavanje aktivnosti“, izjavio je ministar u intervjuu za televiziju „SVT“.

Švedski ministar je saopštio i da je u petak razgovarao sa šefom ukrajinske diplomatije. Na pitanje da li je prihvatio ukrajinsko tumačenje događaja, Hultkvist je odgovorio odrično. U isto vreme, ponovio je verziju koju je ranije izneo Zapad, prema kojoj je Rusija navodno odgovorna za rast napetosti na granici sa Ukrajinom.

Desant ruske vojne tehnike na poligonu Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Više od 20 ruskih ratnih brodova vraća se u baze nakon vežbi na Krimu /video/

„Upravo je Rusija ta koja izvodi velike vežbe koje stvaraju izuzetno napetu situaciju i ona je odgovorna za eskalaciju. Ubeđen sam da je završetak vežbi samo privid smanjenja tona“, tvrdi švedski ministar odbrane.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dao ukaz da se vojska koja je učestvovala u vežbama na jugu zemlje, vrati u svoje stalne baze do 1. maja. U manevrima koji su se odvijali na Krimu učestvovalo je više od 10.000 vojnika, 1.200 jedinica naoružanja i vojne tehnike, kao i 40 ratnih brodova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala