Ruski naučnik: Globalno zagrevanje će planetu „vratiti“ 35 miliona godina unazad

© Foto : PixabayPromena klime na Zemlji
Promena klime na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Emisija gasova sa efektom staklene bašte povećava temperaturu na Zemlji koja će u narednim godinama dostići nivo od pre 35 miliona godina na planeti, izjavio je naučni saradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije nauka (RAN) Aleksandar Černokuljski.
„Temperatura se menjala tokom poslednjih sedam miliona godina. Vidi se da je temperatura u poslednje vreme opadala. Šta se sad događa? Prema različitim scenarijima, globalna temperatura može porasti. Prema scenariju 'biznis, kao i obično' (količina antropogenih emisija gasova sa efektom staklene bašte se ne smanjuje), po kojem se sada krećemo, temperatura će vratiti planetu, negde, oko 35 miliona godina unazad“, rekao je Černokuljski tokom izlaganja na festivalu „zelenog“ ekološkog bioskopa „Ekočaška“.
Pomračenje sunca - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Trebalo je „prigušiti“ Sunce: Obustavljen kontroverzni eksperiment koji je podržao Bil Gejts

Naučnik je naveo da je globalna temperatura samo jedan od klimatskih pokazatelja i zato ne treba govoriti da će se na Zemlji ponovo pojaviti gigantski nosorozi.

„Celokupan sistem je bio drugačiji. Bila je sasvim drugačija flora i raspored materija. Tada nije postojalo toliko lednika, nivo okeana je bio drugačiji, kao i sastav atmosfere“, dodao je ruski naučnik.

Kako se navodi na sajtu Sveruskog naučno-istraživačkog geološkog centra, u paleocenu, kome pripada period koji je naveo klimatolog, na Zemlji su se pojavili preci kopitara, leteći lemuri i kenguri, a početkom eocena, nastali su mnogi savremeni predstavnici životinja. Do tada su se pojavili i viši antropoidni primati i džinovski nosorozi. Prave košljoribe, sa potpuno okoštalim skeletom, osvojile su sva mora i slatkovodne površine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala