Rus je srušio Đokovića, ali nije uspeo da pokori Beograd /video/

© AP Photo / Darko VojinovicItalijanski teniser Mateo Beretini
Italijanski teniser Mateo Beretini - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Ruski teniser Aslan Karacev zaustavljen je u finalu Srbija opena, nakon što ga je u dramatičnom meču u tri seta, savladao Italijan Mateo Beretini -1:6, 6:3, 6:7. Karacev je pao posle trajbrejka, koji je izgubio s nulom.

Italijan Mateo Beretini fantastično je otvorio meč na Dorćolu na terenima na „25. maju“, pošto je prvi gem na sopstveni servis osvojio bez izgubljenog poena.

Ipak, fantastični Rus Aslan Karacev, koji je kreirao senzaciju u srpskoj prestonici eliminisavši prvog tenisera sveta Novaka Đokovića u polufinalu, ekspresno je uzvratio i izjednačio na 1:1 u gemovima.

Beretini je rutinski odrađivao posao na svoj servis, da bi već u četvrtog gemu iskoristio prvu brejk loptu u meču, čime je ozbiljno stavio u problem 28. igrača sveta. Do kraja prvog seta iskusno je čuvao servis, što je bilo dovoljno da dođe na korak od trofeja Srbija opena i 250 bodova na ATP rang-listi. 

​Bilo je očigledno da se „rusko tajno oružje“ nije dovoljno oporavilo od velike bitke sa Đokovićem, jer manje od 24 časa nisu bila dovoljna da se Karacev u potpunosti oporavi i bude 100 odsto spreman za finale.

Već u narednom gemu usledila je nova „krađa“ razigranog Italijana, koji je za svega 27 minuta uspeo da privede kraju prvi set, s ubedljivih 6:1. 

Ipak, u drugom setu, druga priča. Karacev, inače treći nosilac na turniru u Beogradu, ekspresno je došao do prvog gema, da bi već u drugom izborio prvu brejk loptu u finalu, i iskoristio je!

Bez problema je uspeo da pored svog imena i prezimena ispiše 3:0 u gemovima u drugom setu, dok je Beretini bio u potpunom nokdaunu, te nije imao rešenje za razigranog Rusa. Usledila su dva gema bez brejkova, a onda je Karacev ponovo stigao do brejke lopte, koju ovoga puta nije iskoristio - 4:2.

I kako je Aslan propustio priliku da dođe na 5:1, tako je Italijan u narednom gemu dospeo do brejk lopte, ujedno i šanse da se vrati u trku za dobijanje drugo seta. Ipak, Karacev je u dva navrata uspeo da odoli i da dođe do prednosti 5:2, na kraju je drugi set rešio u svoju korist rezultatom 6:3.
​Finale Srbija opena, koje je neočekivano proteklo bez prve zvezde i prvog reketa sveta - Novaka Đokovića, definitivno je opravdalo očekivanja, s obzirom na to da su Karacev i Beretini demonstrirali fantastičan tenis tokom tri odigrana seta.

Prvi je u potpunosti protekao u dominaciji Italijana, dok se Rus u velikom stilu vratio u meč. Odlučujući set, igrao se gem za gem, ali je 10. teniser svega - 25-godišnji Beretini imao šansu da napravi brejk i da povede 2:0, ali se Karacev nije dao, bio je koncentrisan kada je to bilo najpotrebnije.

Ipak, Beretini je oberučke prihvatio "poklon" u četvrtom gemu i „ukrao“ je servis rivalu, da bi već u narednom gemu usledio ribrejk - 2:3, zatim i potvrda brejka za 3:3.

Nastavljena je drama u srpskoj prestonici, na turniru serije 250 koji se posle 12 godina vratio u Beograd. Ipak, bez prisustva publike zbog pandemije koronavirusa. 

Konsolidovao se u tim trenucima favorizovani Italijan i uspeo da povede 4:3 u odlučujućem setu, prebacujući pritisak na žilavog Karaceva. S obzirom na to da su obojica tenisera sebično čuvala sopstveni servis, igralo se gem za gem - 6:6, pa je pobednika odlučivao taj-brejk, što dovoljno ukazuje na dramu koja je viđena u finalu Srbija opena, dugom 2 sata i 25 minuta. 

​Usledila je prava bitka u igri nerava u kojoj je Italijan ekspresno napravio dva mini-brejka i poveo 3:0. Ispotaviće se da nije bilo povratka za Karaceva, koji je na kraju morao da pruži ruku Beretiniju u tajbrejku - 7:0.

Karaceva već naredne nedelje očekuje turnir u Minhenu, gde će takođe biti treći nosilac. 

► Nije kriv Đoković – „krivo“ je čudo iz Rusije

► Druga najveća nepravda u istoriji tenisa – posle Đokovićeve?

► Niko kao rusko „tajno oružje“ protiv Đokovića

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala