Rogozin: „Roskosmos“ ne razmatra mogućnost korišćenja „Spejs iksa“ za prevoz ruskih kosmonauta

© Foto : Roscosmos / Sergey Kud-SverchkovSvemirski brod "Sojuz MS" pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu
Svemirski brod Sojuz MS pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Generalni direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin demantovao je izveštaje medija o pregovorima „Roskosmosa“ i „Spejs iksa“ za prevoz ruskih kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu pomoću svemirskih brodova „Kru dragon“.

„Ne, ne vodimo (pregovore). Zašto? Imamo svoje brodove“, napisao je Rogozin na svom nalogu na Tviteru.

​Osnivač kompanije „Spejs iks“ i „Tesla“ Ilon Mask ranije je na konferenciji za novinare povodom lansiranja misije sa posadom „Kru 2“ na Međunarodnu svemirsku stanicu izjavio da bi za njegovu kompaniju bila čast da pomogne kosmonautima u njihovom prevozu do Međunarodne svemirske stanice na brodu „Kru dragon“.

U oktobru prošle godine je na MSS doleteo poslednji američki astronaut u svemirskom brodu „Sojuz MS 17“, čije je mesto NASA kupila od „Roskosmosa“. Pretpostavlja se da će nadalje astronauti leteti u „Sojuzu“ po barter šemi – u zamenu za letove ruskih kosmonauta u novim američkim svemirskim brodobima „Kru dragon“ i „Starlajner“. Kasnije je „Roskosmos“ objasnio da još uvek nema dogovora o barter letovima sa NASA, iako se o takvoj mogućnosti razgovara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala