Parlamentarni izbori u Albaniji, glasao i Aljbin Kurti /foto/

© AP Photo / Visar KryeziuParlamentarni izbori u Albaniji
Parlamentarni izbori u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
U Albaniji se održavaju parlamentarni izbori na kojima, prema anketama, socijalisti Edija Rame imaju malu prednost pred opozicionim demokratama. Prvi put na izborima i Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je glasao u Tirani.

Kako je objavio albanski portal „Egzit“, Kurti je na glasanje došao sa kandidatom Samoopredeljenja u Albaniji Boikenom Abazijem i pristalicama te partije.

„Dan izbora je dan demokratije. Pozivam sve građane da glasaju i donesu najbolji izbor prema principima i vrednostima“, rekao je Kurti, preneo je Tanjug.

Oko 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa bira poslanike koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu. Na izborima učestvuje 13 partija i koalicija, kao i nezavisni kandidati za 140 mesta u parlamentu. Među kandidatima 40 odsto je žena.

Glavni kandidati za osvajanje najviše mesta u parlamentu su Socijalistička partija dosadašnjeg premijera Edija Rame, zatim Demokratska partija Ljuljzima Baše i Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Samoopredeljenje ima male šanse da pređe cenzus od jedan odsto, koliko je potrebno za ulazak u parlament.

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanski predsednik Iljir Meta glasao u Tirani.
Parlamentarni izbori u Albaniji, glasao i Aljbin Kurti /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Albanski predsednik Iljir Meta glasao u Tirani.

Predizbornu kampanju obeležila je, inače, serija skandala i obračuna vatrenim oružjem, kao i zaplene više automobila punih novcem za potkupljivanje birača.

Elektronska identifikacija

Jedna od novina ovog izbornog procesa u Albaniji je elektronska identifikacija. To će se primeniti u celoj zemlji, istovremeno sprečavajući mogućnost dvostrukog glasanja.

Još jedna novost su kamere na svim biračkim mestima. Kamere visoke rezolucije su instalirane na svakom biračkom mestu. U slučaju problema one će biti dodatni test kako bi se osigurala sigurnost procesa i praćenje incidenata.

© AP Photo / Visar KryeziuJedna od novina ovog izbornog procesa u Albaniji je elektronska identifikacija.
Parlamentarni izbori u Albaniji, glasao i Aljbin Kurti /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Jedna od novina ovog izbornog procesa u Albaniji je elektronska identifikacija.

Osobe pogođene kovidom neće moći da glasaju. Izborni zakon u Albaniji zahteva da birač bude fizički prisutan na biračkom mestu i ne predviđa mobilne timove. Izborni subjekti koji dostignu nacionalni prag od jedan odsto glasova učestvuju u raspodeli mandata, navodi RTS.

Albanija je podeljena na 12 izbornih jedinica koje se podudaraju sa teritorijalnom podelom regiona i u svakoj od ovih zona definisan je određeni broj mandata. Broj poslanika za svaku izbornu jedinicu određuje se srazmerno broju njenih stanovnika, tako da svaki poslanik predstavlja približni broj građana u svim izbornim jedinicama.

Region Tirane ima najveći broj birača, gde se stranke bore za 36 mesta u parlamentu.

O tome da li će izbori u Albaniji biti referendum za smenu vlasti, kako je to rekao albanski predsednik Meta, kao i šta se posle njih može očekivati i kakva je zapravo situacija u Albaniji, pogledajte više u emisiji „Prorok“ u kojoj su razgovarali novinarka Sandra Čerin i Dušan Proroković:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala