Nuklearna podmornica „Kazanj“ može da ispali salvu raketa „Kalibar“ i „Oniks“

© Sputnik / Sergey Mamontov / Uđi u bazu fotografijaSvečana ceremonija porinuća nuklearne podmornice "Kazanj" Morske flote Rusije u Severodvinsku
Svečana ceremonija porinuća nuklearne podmornice Kazanj Morske flote Rusije u Severodvinsku - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Nuklearne podmornice projekta 885M šifre „Jasenj-M“ mogu da ispaljuju salve krstarećih raketa „Kalibar-PL“ i „Oniks“, pišu ruski mediji.
Podmornica 'Kazanj' projekta 885M tokom državnih ispitivanja u novembru 2020. godine, ispalila je zaredom dve rakete iz vertikalnog lansera i torpedne cevi.

Krstareća raketa „Kalibar-PL“ ispaljena je iz vertikalnog lansera, a raketa „Oniks“ iz torpedne cevi. Obe mete su uspešno pogođene.

U fabrici nisu dali informacije gde se razvija i proizvode rakete „Oniks“.

Poniranje u vodu nuklearne podmornice Kazanj u Severodvinsku - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2020
Nuklearna podmornica „Kazanj“ pokazala moć svog raketnog arsenala

Ranije je saopšteno, da će nuklearna podmornica zvanično biti predata Morskoj floti Rusije 25. jula 2021. godine, na dan Morske flote Rusije.

Rokovi za predaju podmornica su nekoliko puta pomerani. Prvobitno je bio plan da podmornice uđu u sastav flote do kraja 2020. godine. Međutim, ona nije u zadatim rokovima ispunila planirani program državnih ispitivanja. Poznato je da je „Kazanj“ tokom ispitivanja završio program lansiranja krstarećih raketa „Kalibar“ i „Oniks“. Druga lansiranja nisu planirana.

Nuklearna podmornica „Kazanj“ je porinuta u fabrici „Sevmaš“ 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete „Oniks“ i „Kalibar“, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama „Cirkon“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala