Demantovala, pa priznala: Kompanija bugarskog trgovca oružjem čuvala municiju u skladištu u Češkoj

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev priznao je da je njegova kompanija „EMKO“ ranije čuvala municiju u skladištu u selu Vrbjetice u Češkoj, gde je 2014. godine došlo do dve eksplozije, kao i da je Ukrajinu snabdevala oružjem u jeku sukoba na istoku zemlje, piše „Njujork tajms“.
U članku se navodi da je Gebrev u elektronskom pismu listu „priznao da je čuvao municiju u skladištu u Češkoj“. Reč je o skladištu u selu Vrbjetice na istoku zemlje, precizirao je američki list.

Prema verziji Praga, ruske obaveštajne službe su umešane u eksplozije na tim objektima. „Njujork tajms“ piše, pozivajući se na češke zvaničnike, da je „meta“ bila municija Gebreva.

Istovremeno, list piše da je bugarski trgovac oružjem takođe „priznao ono što je odavno demantovao – da je njegova kompanija „EMKO“ isporučivala oružje Ukrajini nakon 2014. godine. Odgovarajući ugovori sa ukrajinskim firmama navodno su zaključeni krajem 2014. godine.

S tim u vezi, „Njujork tajms“ citira dva izvora, od kojih je jedan ukrajinski zvaničnik. Prema njihovim navodima, kompanija „EMKO“ je „2014. godine potpisala ugovor za isporuke artiljerijske municije ukrajinskim vojnicima“.

Kako kažu izvori, kutije sa municijom bile su obeležene oznakom koja je trebalo da sakrije pravu lokaciju njihove isporuke - navodno su slate u Tajland. To je navodno učinjeno „kako bi se sprečila isporuka onima u bugarskoj vladi koji su naklonjeni Rusiji“. Međutim, Gebrev poriče da su kutije pogrešno obeležavane, istaknuto je u članku.

Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Šef ruskih obaveštajaca: Optužbe Češke protiv Rusije – bedna laž, ali Prag je dobio svoje

Ranije je Bugarska nacionalna televizija objavila saopštenje kompanije „EMKO“, u kojem kompanija negira da joj je pripadala municija uništena u ekplozijama na skladištu 2014. godine.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala