Šta povezuje pokušaj državnog udara u Belorusiji i Bajdenovog savetnika

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Beloruska državna televizija ONT ukazala je na vezu savetnika američkog predsednika Džozefa Bajdena – Majkla Karpentera - sa pripremom državnog udara i atentatom na beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.
„To je sve zaista ozbiljno i nije moglo proći bez SAD. Stejt department je reagovao, istina, uzdržano: Svaka pretpostavka da američka Vlada stoji iza toga ili da je na bilo koji način umešana u ubistvo Lukašenka je apsolutno laž. Tada, da navedemo gde Vašington treba da traži istinu – u samom Vašingtonu, kod Bajdenovog savetnika Majkla Karpentera. On može reći, ako želi“, saopštila je televizija.

Oni su obećali da će naredne nedelje saopštiti više detalja o ovom slučaju.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Pri tome su grupu činili i državljani Belorusije i stranci koji su, prema izjavi beloruskog KGB, pored fizičkog eliminisanja Lukašenka i članova njegove porodice, želeli da organizuju oružanu pobunu kako bi nasilnim putem preuzeli vlast.

Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa dvojnim – američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič i beloruski politikolog Aleksandar Feduta – takođe sa dvojnim državljanstvom, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku. U istoj grupi je bio i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala