Argentina ostala bez „Gugl“ domena pošto ga je čovek na internetu kupio za pet dolara

© PixabayGugl
Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Argentina je izgubila domen na Guglu nakon što ga je slučajna osoba kupila, pišu tamošnji mediji pozivajući se na podatke Mrežnog informativnog centra Argentine i kancelarije odgovorne za upravljanje „ar“ domenom te zemlje.

Korisnici interneta u žalili su se da nekoliko sati nisu mogli da pristupe veb-lokacijama, misleći da je problem povezan sa padom servera. Kompanija „Gugl“i argentinske vlasti još uvek nisu komentarisale problem.

Vest je odjeknula nakon što je Nikolas Kurona objavio na Tviteru da je video da je domen dostupan i da ga je „legalno“ kupio.

„Ovo sam video onog dana kada sam kupio domen google.com.ar, hvala na podršci!“, stoji u objavi.

Snimak ekrana koji je objavio zajedno sa izjavom pokazuje: „Domen je dostupan“.

Prema lationoameričkom portalu „Merko pres“, Kurona je potrošio 540 pezosa ili 5,80 dolara za kupovinu domena. Izveštaji kažu da su argentinske vlasti verovatno zaboravile da obnove licencu. Grupa „Open data Kordoba“, koja prati argentinske domene kojima je istekao rok, rekla je da to nije problem, iako agencija nije uspela da objasni kako je Kurona mogao da pristupi domenu. Njegov uspeh je, međutim, kratko trajao, jer su vlasti ubrzo preusmerile domen, prenosi Sputnjik internešenel.

„Merko pres“ piše da Kuronini postupci liče na sajber-skvotiranje, tehniku koju koriste korisnici interneta i hakeri koja uključuje kupovinu ili zadržavanje popularnih domena za određene ciljeve. Na primer, neko to radi da bi zaradio na popularnosti zakonitog vlasnika ili prodao domen po visokoj ceni.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala