Američki "supertajni" avion u izviđačkoj misiji iznad Evrope

CC BY-SA 2.0 / Airwolfhound / U2 - RIAT 2017Izviđački avion Lockheed U-2
Izviđački avion Lockheed U-2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Američki izviđački avion U-2 poleteo je sa aviobaze Fervord u Velikoj Britaniji zbog napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, piše „Dejli mejl“.

Prema informacijama lista, „supertajni“ špijunski avion je poleteo iz Engleske u izviđačku misiju u Evropu. Prema podacima autora, slanje U-2 na kontinent je usledilo nakon što su ruske trupe, nakon završetka vojnih vežbi na jugu i zapadu zemlje, počele da se vraćaju u svoje baze.

„Prisustvo U-2 u Evropi je upozorenje Moskvi“, navodi se u tekstu.

Špijunski avioni se poslednjih nedelja često mogu videti iznad aviobaze u Glosterširu, ali Ministarstvo odbrane Velike Britanije i Ratno vazduhoplovstvo SAD ne otkrivaju razloge porasta aktivnosti špijunske letelice, piše autor članka.

Na Zapadu se redovno čuju optužbe o „agresivnim akcijama“ Rusije protiv Ukrajine. Između ostalog, Moskvu kritikuju za izvođenje vojnih vežbi. Kremlj na to odgovara da se ruske trupe kreću u okviru svoje granice i da nisu nikome pretnja.

Moskva, međutim, poslednjih godina primećuje porast vojne aktivnosti NATO-a kod zapadnih i južnih granica. Države alijanse redovno izvode manevre i modeliraju napad na Rusiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala