Američki mediji: Nacionalna garda planirala da koristi lovce F-15 protiv demonstranata /video/

© AP PhotoAmerički lovac F-15
Američki lovac F-15 - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas

Nacionalnoj gardi u Kaliforniji iz komande u Sakramentu izdata je naredba u martu prošle godine da bude pripravna u slučaju nereda zbog pandemije, otpora epidemiološkim merama ili haosa usled nestašica u prodavnicama. Međutim, najčudnija naredba bila je u vezi sa lovačkim avionima F-15, a Nacionalnoj gardi je rečeno da ih stavi u pripravnost, navodi „Los Anđeles Tajms“.

Izvori američkog lista navode da u naredbi nije bilo naznačeno kako bi oni bili upotrebljeni, ali se pretpostavlja da bi se koristili za zastrašivanje demonstranata niskim letom sa uključenim forsažem, pri čemu iz izduvnih delova aviona izbija plamen, i izazivanjem buke. Lovački avioni su na taj način povremeno korišteni i u borbenim zonama u Iraku i Avganistanu, tvrdi „Los Anđeles tajms“.

Izvori američkog lista kažu da bi takva upotreba aviona bila neadekvatno korišćenje vojske protiv civila, što bi „potpuno osramotilo vojsku“. Dodaju da su lovački avioni bili u pripravnosti i tokom protesta zbog ubistva Džordža Flojda.

Nadređeni su naredbe izdavali usmeno ili tekstualnim porukama, izbegavajući pisana naređenja.

Pripadnici 5. grupe specijalnih snaga američke vojske tokom operacije protiv DAEŠ-a u južnoj Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pentagon zabrinut: Raste broj fanatika i neonacista  u američkoj vojsci

General Dejvid Boldvin, komandant kalifornijske Nacionalne garde nije želeo da govori o ovoj temi, a njegov portparol, potpukovnik Džonatan Široma, demantovao je navode „Los Anđeles Tajmsa“.

„Ne koristimo naše avione za zastrašivanje civila“, rekao je on i dodao da bi takva upotreba bila moguća tek posle predsedničke naredbe, koja „nikada nije stigla“.

Portparol Pentagona, potpukovnik Kristijan Miler, takođe je naveo da američko ministarstvo odbrane ili Bela kuća nikada nisu izdali naređenje da se avioni stave u pripravnost u slučaju nereda.

Američki list, međutim, tvrdi da je imao uvid u dokumentaciju koja potvrđuje njihove navode o planovima kalifornijske Nacionalne garde.

I guverner kalifornije Gevin Njuzom kazao je da nikada nije odobrio takvu upotrebu aviona niti je ona ikada razmatrana u kancelariji guvernera.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala