Da li vanzemaljci žive u „podmarsovlju“: Naučnici izneli novu tezu

© NASAhelikopter „Ingenuiti“ na Marsu
helikopter „Ingenuiti“ na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Naučnici navode da u potrazi za životom na Marsu ne treba ići dalje od „podmarsovlja“, područja koje trenutno istražuje rover „Perzervans“ uz pomoć helikoptera „Ingenuiti“.

Da li vanzemaljski život postoji i da li je uspeo da preživi do današnjih dana još uvek je goruća tema, a sada se čini da uobičajenu percepciju vanzemaljskih vrsta na zemlji ili u svemiru treba ostaviti po strani.

Najnovija studija na tu temu objavljena je u časopisu „Džurnal of astrobajolodži“.

Ispitivan je hemijski sastav meteorita Marsa koji su se odvojili sa površine Crvene planete i završili na Zemlji, i zaključak je da su ti fragmenti po svom sastavu slični stenama na Zemlji.

„Ne znamo da li je život ikad započeo ispod površine Marsa, ali ako jeste, mislimo da tamo ima dovoljno energije da se održi do danas“, rekao je istraživač Džesi Tarnas iz NASA laboratorije za mlazni pogon.

Naglasio je da svuda gde na Crvenoj planeti postoji podzemna voda, postoji i velika verovatnoća da ima dovoljno hemijske energije da se održi podzemni mikrobiološki život.

Što se tiče dubine planete Zemlje, naučnici su poslednjih godina otkrili da je ona dom ogromnoj populaciji jedinstvenih podzemnih bića.

Zbog ozbiljnog nedostatka sunčeve svetlosti, vrsta preživljava zahvaljujući hemijskom procesu poznatom kao radioliza, koji se dešava kada hemijske reakcije daju nusproizvode radioaktivnih elemenata unutar stene, dok dolaze u kontakt sa vodom u porama stena. Isto tako je na Marsu: utvrđeno je da marsovski meteoriti imaju istu kolekciju elemenata potrebnih za radiolizu, dok su takođe lako propusni za vodu.

Ovo je bilo posebno tipično za meteorite nastale od stena starih više od 3,6 milijardi godina, za koje se činilo da imaju najveći potencijal za život.

Za razliku od Zemlje, Mars nema tektonski sistem ploča koji bi povremeno pretumbao stene, ta se drevni tereni uglavnom drže nepomično, pa su pogodni za savremene analize.

Život ispod stenovite kore Crvene planete: Kada ćemo to sigurno znati?

Istraživači kažu da bi novi zaključci mogli da postave temelje za naknadne studije o znakovima života u podzemlju Marsa.

Na primer, prethodna istraživanja već su došla do dokaza o postojanju aktivnog sistemu podzemnih voda na Marsu u prošlosti, što je navelo naučnike da veruju da bi podzemne vode mogle postojati i danas. Nedavna studija, na primer, tvrdila je da postoji podzemno jezero skriveno u dubini južne ledene kape Crvene planete. Sada su nove informacije povezale postojanje podzemnih voda sa energijom koja bi mogla da održi život.

Tarnas i njegove kolege rekli su da, iako postoje određene tehničke poteškoće u istraživanju podzemlja, one nisu toliko kritične kao što se na prvi pogled čini.

Za operaciju bušenja ne bi bila potrebna „naftna platforma veličine Teksasa“, dok bi nedavni napredak malih sondi mogao ubrzo učiniti marsovske dubine dostupnim za dalje studije.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala