Vučić izrazio saučešće: Šobajić je ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića. On je istakao da će njegove slike ostati pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere.

“Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta”, naveo je Vučić u svojoj objavi na Instagramu.

On je dodao da su decenijama Šobajićeva vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a "monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života".

Miloš je, kako je naveo, svojim slikama tokom decenija ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima.

"Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije", zaključo je predsednik Srbije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala