Srce srpskog „noćnog vuka“ je prestalo da kuca — pamtiće ga i Šojgu

© Foto : Fejsbuk/Saša SavićSaša Savić i Sergej Šojgu
Saša Savić i Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Iako je, kao dete gastarbajtera, rođen i odrastao u Berlinu, ljubav prema zemlji svojih predaka, želja da pomogne braći u nevolji je presudila da dođe u Srbiju i ostane da živi u njoj do zadnjeg otkucaja srca. A upravo to veliko srce, je noćas, prestalo da kuca.

Nije ni jednostavno, ni lako u jednom članku napisati ko je bio Saša Savić zvani Švaba.

Kada su počela ratna dešavanja na prostorima SFRJ, u zapadnim medijima je otpočela velika medijska kampanja usmerena protiv Srba i srpskog naroda. Živeći u Berlinu, svakodnevno slušajaći neistine i klevete na račun sopstvenog naroda, u njemu se probudio prkos i želja da nekako pomogne svom narodu. Ne čekajući da postane punoletan, uputio se na ratište bivše Jugoslavije, gde je bio jedan od najmlađih dobrovoljaca.

„Bio sam momak kada se u meni probudio taj srpski inat. U želji da pomognem svom narodu, prijavio sam se u dobrovoljce, pa sam neko vreme proveo na ratištima bivše Jugoslavije“, svojevremeno je izjavio Savić.

Nakon povratka sa ratišta, na kome je bio i ranjen, služi i redovni vojni rok u Srbiji.

© Foto : Fejbuk/Saša SavićSaša Savić Švaba
Srce srpskog „noćnog vuka“ je prestalo da kuca — pamtiće ga i Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Saša Savić Švaba

Pasija prema motociklizmu, i doboko usađena ljubav prema patriotizmu, tradicionalnim vrednostima i pravoslavlju, su Savića privukli u srpski ogranak ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" osnovanog 2006. godine, čiji je počasni član i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Vođen velikom ljubavlju prema Rusiji i ruskom narodu, i u želji da vrati dug svim onim ruskim dobrovoljcima koji su dolazili kada je srpskom narodu bilo najteže, Savić kao dobrovoljac odlazi na Krim. Za svoj doprinos, u povratku Krima u sastav Ruske Federacije, nagrađen je ordenom Ministarstva odbrane Ruske Federacije od 2014. godine.

© Foto : Fejsbuk/Saša SavićSaša Savić i Sergej Šojgu
Srce srpskog „noćnog vuka“ je prestalo da kuca — pamtiće ga i Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Saša Savić i Sergej Šojgu

Upravo taj orden, na njegovim grudima, je privukao pažnju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua prilikom posete Hramu Svetog Save. Saznavši da je orden dobio zbog svog doprinosa za povratak Krima, ministar Šojgu ga je upitao, šta ga je navelo da se odluči da na taj način pomogne ruskom narodu.

„Osećao sam potrebu da vratim uslugu bratskom narodu. Bio sam tamo, dao svoj doprinos. Vi ste vratili ono što je vaše, sad vi nama pomozite da vratimo ono što je naše», skromno je odgovorio, misleći pritom na Kosovo i Metohiju.

Međutim, njegova ljubav prema Rusiji, pravoslavlju, patriotizam i isticanje u svakoj prilici da je Kosovo deo Srbije, nije nailazila na naklonost kako zapadnih medija, tako i onih u regionu. Za njih je predstavljao opasnost. Teroristu. Pod izgovorom da štite bezbednost i sigurnost svoje zemlje, vlasti u BiH su mu zabranile ulazak u Federaciju.

© Sputnik / Lola ĐorđevićSaša Savić Švaba
Srce srpskog „noćnog vuka“ je prestalo da kuca — pamtiće ga i Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Saša Savić Švaba

Upitan zašto je turneja „Ruski Balkan“, koja je ustvari hodočašće,okarkterisana kao pretnja po bezbednost Bosne i Hercegovine, Savić nije krio razočarenje zbog pogrešne slike koju o Noćnim vukovima stvaraju zapadne obaveštajne strukture.

„Razočaran sam zato što ljudi ne vide našu poruku, a naša poruka je ideologija koju zajedno sa ruskim Noćnim vukovima propagiramo, a to su: hodoćašća, mir, sloga i jedinstvo slovenskih naroda na Balkanu i širom sveta bez obzira koje su vere i nacionalnosti, izjavio je tada Savić i dodao da je zapravo cilj tih napada narušavanje ugleda, tadašnjeg predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, kao i udar na predsednika Srbije i predsednika Ruske Federacije.

„Šta im je cilj-da nas nema? Pa ne može da nas nema, ima da nas ima! Dok god gori svaka pravoslavna sveća ima da nas ima“, istakao je.

© Sputnik / Lola ĐorđevićSaša Savić Švaba
Srce srpskog „noćnog vuka“ je prestalo da kuca — pamtiće ga i Šojgu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Saša Savić Švaba

Turneja-hodočašće „Ruski Balkan“ je samo jedna u nizu aktivnosti u kojoj su Noćni vukovi na čijem je čelu bio Saša Savić, učestvovali. Kao lučonoše pravoslavlja, pratili su i čuvali Blagodatni oganj, odlazili na Hilandar, učestvovali u organizaciji molebana i litijama u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori. Negovali kulturu sećanja na ruske vojnike koji su svoje živote dali za odbranu naše zemlje, sa svojim moćnim dvotočkašima predvodili i organizovali manifestaciju „Besmrtni puk“. Isto tako, bili predvodnici brojnih humanitarnih akcija. Deleći paketiće i poklone, crtali su osmehe na licima mališana bez roditeljskog staranja, prikupljali i odnosili školski pribor za decu na Kosovu i Metohiji, učestvovali u akcijama prikupljanja novčanih priloga za decu obolelu od raka...

Teško je nabrojati sve aktivnosti i akcije u kojima je srpski ogranak Noćnih vukovi predvođenih Sašom Savićem Švabom učestvovao, jer ih je bilo toliko da bi se o njima moglo pisati danima.

Neka naša dela govore o nama, bila je njegova uzrečica koja govori više od hiljadu reči.

U vremenu kada je čovek čoveku postao vuk, Saša Savić Švaba je pokazao da ispod kacige i kožnih prsluka kuca srce junaka i da se moćnim dvotočkašem utire put do samih nebesa .

Porčitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala