Šobajićeva večna tema bio je – progonjeni čovek

© SputnikKatalog izložbe Miloša Šobajića „Na Drini ćuprija - krik na mostu“ u Andrićgradu.
Katalog izložbe Miloša Šobajića „Na Drini ćuprija - krik na mostu“ u Andrićgradu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Miloš je bio jedan razbarušen dečak. Ma koliko tragičan i epski raspoložen u slikarskoj obradi, u njegovoj večnoj temi – progonjenom čoveku, toliko je bio poletan i liričan u svakodnevnom životu, kaže Šobajićev prijatelj, slikar i dekan Fakulteta savremene umetnosti Saša Filipović.

„Javnost ga je videla kao romantika, a ja kao divnog, neposrednog kolegu i vrlog optimistu“.

Vest o odlasku slikara Miloša Šobajića zatekla ga je na liturgiji i prizvala sećanje na poslednje susrete.

„Miloš je radio kod nas kao profesor na doktorskim studijama. Nedavno smo pričali o studentima i kroz razgovor sam shvatio koliko im je bio posvećen. Nije odvajao svoj umetnički rad, od rada sa studentima i životom.“.

Filipović otkriva da je slučajno saznao da veliki slikar priprema tekst za pozorište o svom životu u Parizu.

„Otkrio sam kako je izgledao njegov život u Parizu, susreti sa ljudima sa margine koji se bave slikarstvom i koji o umetnosti pričaju na nedoteran, autentičan način.“kaže Filipović i dodaje da on Šobajića, iako po likovnom izrazu pripada ekspresivnom slikarskom duhu, pre vidi kao umetnika koji svedoči turbulentno i tragično vreme za našu zemlju.

„Distanciran lokacijski, on je imao mogućnost da iz Pariza ili drugog kraja sveta sagleda još snažnije ono što nam se dešavalo. Miloševih devet života uistinu su bili dinamični, određeni, lirični, uzbudljivi i nikad konačni“.

Miloš Šobajić je bio gost Marine Rajević u emsiji "Dok anđeli spavaju". Šta je govorio o svom životnom putu i umetnosti, ali i posebnim osećanjima koje gaji prema Kosovu i Metohiju pogledajte u videu: 

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala