Slovenačka vlada oglasila se o „non pejperu“

© AFP 2023 / STRINGERLjubljana
Ljubljana - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Vlada Slovenije saopštila je danas da nikada nije razmatrala takozvani „non-pejper“ o rešavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, u kome se pominje mogućnost raspada Bosne i Herceogovine.

Saopštenje predstavlja odgovor Vlade na pismo bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića, upućeno bivšem slovenačkom predsedniku Milanu Kučanu, u kome on Sloveniji zamera da je „okrenula leđa“ Bosni i Hercegovini „u korist velikosrpske i velikohrvatske opsesije o njenoj podeli“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Lavrov: Razgovori o „velikoj Albaniji“ provokacija, „non pejper“ opasne igre

„Aktuelna vlada Republike Slovenije nije nikada razmatrala i uzimala u obzir takozvani „non-pejper“, koji se spominjao u vašim izveštajima proteklih dana“, navodi se u saopštenju vladine pres službe u Ljubljani, povodom, kako je navedeno, „spekulacija i izveštaja o takozvanom non-pejperu“.

„Isto tako, ni vlada, kao ni bilo koje vladino telo, nisu razmatrali, pripremali niti diskutovali o bilo kojem izveštaju iz 2011, kako to tvrdi gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem slovenačkom predsedniku Milanu Kučanu, kao ni o navodnom „non-pejperu“ koji se odnosi na njega“, navodi se u saopštenju slovenačke vlade, prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, Vlada Slovenije ni bilo koje njeno telo, takođe, nisu se bavili u bilo kakvom kontekstu cepanjem Bosne i Hercegovine kako se to pominje u navodnom dokumentu.

„Ni Ministarstvo spoljnih poslova, kao ni bilo koje drugo ministarstvo aktuelne vlade Slovenije nisu bili uključeni u bilo koje aktivnosti te vrste“, navodi se u saopštenju.

Slovenija, kako se ističe, zajedno sa ostalim akterima u regionu, u Evropskoj uniji i šire, preduzima sve napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u evro-atlantske integracije, i čineći tako, uverena je da nijedan korak u tom pravcu ne bi trebalo da ugrozi mir i koegzistenciju u BiH i regionu Zapadnog Balkana u celini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala